I fremtiden kan vi få nye vaksiner i løpet av syv dager

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske forskere jobber med en ny form for programmert vaksinering som skal gjøre det mulig å lage nye vaksiner på syv dager. I dag tar det flere måneder og år å lage vaksiner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når virus som ebola, zika og svineinfluensa bryter ut, tar det lang tid å få utviklet en vaksine. Noen ganger tar det flere år, og utbruddet kan være over for lengst innen en vaksine er klar.

En ny metode for vaksinering utviklet ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA skal gjøre det mulig å få en god vaksine på markedet kun syv dager etter et virusutbrudd.

– Vi kan raskt respondere på ting som zikaviruset og det nylige ebolautbruddet i en tidsperiode på syv dager. Når det er et ekstraordinært behov, og du trenger noe som er trygt, så kan vi få det til å skje, sier en av lederne for studien, Omar Khan til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Ny klamydiavaksine kan være like rundt hjørnet

Slik gjør de det

Genetisk materiale, RNA, manipuleres til å være likt det i et virus, en bakterie eller en parasitt. Etter at dette er gjort pakkes den kopien inn i et molekyl som kan levere RNA-materialet til cellene våre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når cellene mottar en kopi av et virus får vi også antistoffene til dette viruset, og kroppen vår er klar til å bekjempe sykdommen vaksinen er designet for å bekjempe.

Forskerne kaller denne metoden programmerbare RNA-vaksiner. Ved MIT har de testet metoden på mus med vaksiner mot ebola, svineinfluensa og en parasitt kalt Toxoplasma gondii. Det har fungert i 100 prosent av testtilfellene, ifølge en pressemelding fra MIT.

Metoden har ikke blitt testet på mennesker enda, og det kan ta flere år før den kommer på markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men forskerne bak er klokkeklare i troen på at programmerbare RNA-vaksiner skal bli en realitet. De starter nå sitt eget selskap for å få fortgang i prosessen for godkjenning og distribusjon av vaksinene.

Les også: Dropper skole, lege og vaksine for barna

Har vært en drøm i 30 år

Å frakte kopier av virus rett inn i cellene på denne måten ble lansert som idé for 30 år siden. Men det har ikke latt seg gjøre fordi ingen har klart å finne en trygg måte å frakte RNA-materialet inn til de riktige cellene på.

Det er forsker Omar Khan som mener han har klart å løse utfordringen som har hindret gjennombrudd for RNA-vaksiner tidligere, ved å bruke en positivt ladet innpakking som binder seg til de negativt ladde RNA-molekylene. Det gjør det mulig å frakte RNA trygt frem til cellene.

Les også: Anbefaler HPV-vaksine for gutter