Norske helsetjenester bra, men ikke gode nok

Norge har fått færre sykehusplasser og høyere belegg de siste årene. Ventetiden for noen av de vanligste operasjonene er blant de lengste i OECD-landene. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldri har OECD-landene hatt mer helsepersonell, og Norge ligger i toppsjiktet. Utviklingen går likevel ikke fort nok til å holde tritt med behovet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en fersk rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) blinker de gule varsellampene:

– For mange liv går tapt i OECD-land fordi helsetjenestene ikke forbedres raskt nok til å håndtere en aldrende befolkning og et økende antall pasienter med kroniske sykdommer, slås det fast i en pressemelding fra organisasjonen.

Rapporten viser at selv om det er store forskjeller landene imellom, har alle stort rom for forbedringer, ikke minst gjelder det oppfølging av usunne vaner og livsstil som forebygging av helseproblemer. Norge er det landet der det offentlige bruker mest penger per innbygger på helse, men beskjeden er klar:

– Ingen land leverer på topp på alle nøkkelområdene for kvalitet på helse- og omsorgstjenester, ikke engang de som bruker mest.

Les også: Helse sør-øst med 400 millioner i overskudd

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leger og pleiere

Norsk helsevesen og befolkningens helse kommer bra ut sammenlignet med de andre 33 medlemslandene. Norge har stadig bedre overlevelsesrate for de sykdommene som oftest medfører død, som hjerte- og karsykdom og kreft. Vi har også flere leger og sykepleiere per innbygger enn de fleste andre land, og de har tilsynelatende bedre tid per pasient. For eksempel hadde hver lege i Norge i snitt 975 konsultasjoner i 2013, som er nesten minst av alle i OECD.

Til sammenligning hadde legene i Korea 6.732 konsultasjoner hver samme år. I Norge gikk folk til legen i snitt fire ganger i året, i Korea var tallet 13. En årsak til forskjellen er god tilgang i Norge på annet helsepersonell, for eksempel på helsestasjoner, som tar seg av mange mindre konsultasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Høyre vil innføre tidsfrister innen psykisk helse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk helsekø

Samtidig imponerer ikke Norge veldig når det kommer til sykehuskapasitet og ventetid på operasjoner. Fra 2000 til 2013 har det vært en nedgang i antall sykehusplasser fra rundt 5 til 4 senger per 1.000 innbyggere. I samme tidsrom er beleggsprosenten økt fra rundt 85 til 90 prosent. Det kan være tegn på bedre plassutnyttelse, men mye tyder på at det mangler kapasitet i Norge. Gjennomsnittlig ventetid for planlagt operasjon av grå stær er for eksempel rundt 130 dager, for hofteoperasjon om lag 150 dager og for kneoperasjon omkring 180 dager. Til sammenligning må pasienter i Nederland vente mindre enn 40 dager på slike operasjoner.

Les også: Høie lover endringer i Sykehus-Norge

Sunne og eldre

Norge ligger på det jevne hva angår inntak av grønnsaker og frukt og ligger midt på treet når det gjelder røykestopp. De siste årene har andelen overvektige økt i alle OECD-land, mens Norge fremdeles er blant landene med lavest andel overvektige og lavest økning over tid. I Norge er andelen overvektige i befolkningen 10 prosent, i Sverige er den 12 prosent og i Danmark 14 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sunnere livsstil og bekjempelse av dødelige sykdommer bidrar til en stadig høyere forventet levealder. Den stiger jevnt og trutt med tre-fire måneder hvert år i OECD-landene. Åtte OECD-land har nå en forventet levealder over 82 år. Norge ligger på tiende plass med 81,8 år.

OECD minner om at eldre er høykonsumenter av medisiner, helsetjenester og behandling for kreft og demenssykdommer. Alt dette vil medføre store kostnadsøkninger i årene som kommer.

Les også: Høie: Fastlegene må lukke medisinskuffen