Frokostideene du trenger
Syv tips til frokosten din. Bare å glede seg!
Ideer til en god frokost trenger alle. Her samler jeg ideer til frokost i helgene, når hverdagsmaset ikke tvinger deg inn i det faste mønsteret.
Og jeg har tar meg ikke bryet med å skrive egg og bacon er godt til frokost - det vet du (selv om du kanskje ikke har gjort det på denne måten før).
Tips til frokost 1: Avocado og egg
Å bruke avocado som smør på ristet brød er kanskje sunnere enn smør, men det er ikke derfor jeg liker det. Det smaker nemlig så godt at jeg gremmer meg når jeg glemmer å kjøpe det inn i helgene.
Avokadoen må være myk. Jeg innrømmer at jeg ofte kjøper ferdigmodnet, men like ofte kjøper jeg de billige nettene med litt mindre avokadoer - og håper å spise alle når de er modne.
Den beste måten å spise det på er å legge et posjert egg på toppen. Sjekk denne videoen som viser hvordan du gjør det (du kan godt vente i tre minutter, eller enda litt lenger om du ikke vil ha så rennende plomme).
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTips til frokost 2: Bak scones
Om man innså hvor enkelt det er å lage, ville flere klasket sammen scones-deig hver helg, er min påstand. Hemmeligheten bak gode scones er å blande så forsiktig som mulig ellers blir dem for tørre. Bland sammen: Mel, bakepulver, smør, sukker, egg og melk så raskt du klarer og legg skjeer av deigen i muffinsformer (det gjør jeg, så kan de ultrakonservative sconesmiljøene tenke hva de vil).
En idé er å blande sammen de tørre ingrediensene dagen i forveien (mel, bakepulver og sukker) så har du gitt deg selv et forsprang.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenJeg liker å dele dem i to, smøre på smør som smelter og legge på ost. Eller syltetøy og rømme.
Tips til frokost 3: Smoothie - med det du har
Ale kan lage smoothie, og du trenger ikke en oppskrift (selv om det finnes mange gode her).
Det trenger ikke engang kvalifisere til en skikkelig smoothie - bare kjør sammen juice, yoghurt og syltetøy, for eksempel. Det er ikke alle som er like flinke til å ha frosne bær og fersk frukt liggende, men har du det, så bruker det selvsagt det.
Artikkelen fortsetter under annonsenPoenget mitt er at frokosten blir et hakk mer frisk og fresh med en liten smoothie.
Tips til frokost 4: Klassisk italiener
Dette fordrer at du kjøper inn på forhånd: Mozzarella, tomat og basilikum.
Rist brødet, legg skiver med mozzarella, blader med basilikum og tomatskiver på skiva. Ha over litt olivenolje, havsalt og nykvernet pepper.
Og ikke bry deg om at du får litt olje på hendene.
Tips til frokost 5: Granola
Lag granola!
Når du først er i gang med å lage granola kan du lage mye. Så har du til mange frokoster. Oppskriften finner du nedenfor (finner du ikke kakaonibs kan du droppe det).
Granola med nøttesmak
Granola blir ekstra godt om du har i noen kakaonibs.
Til 4 porsjoner:
280 g korn
170 g nøtter
40 g kakaonibs
2 ss solsikkeolje
6 ss honning
1 ts kanel
1 ts havsalt
1 ss vaniljeessens
Fremgangsmåte
Korn kan være: havre, spelt, hvete, rug, kinoa, ris eller bygg (eller en blanding)
Nøtter kan være: mandler, hasselnøtter, pistasjnøtter, valnøtter, pekannøtter, macadamianøtter, cashewnøtter, solsikkefrø eller sesamfrø (eller en blanding)
Artikkelen fortsetter under annonsenSmør en ildfastform (eller lite bakebrett) med solsikkeolje, ca 30x38cm.
Legg alle ingrediensene i en bolle og bland godt med en gaffel.
Spre det utover bakebrettet og sett i midten av ovnen.
Sett ovnen på 150 grader. Bak granolaen og rør litt omtrent hvert 10 minutt til den har den får den farge du synes er passe. Det tar omtrent 30 minutter. Det er ikke sprøtt på dette tidspunktet.
La granolaen kjøle av på brettet. Det er nå den blir sprø.
Ha den i en lufttett boks.
Tips til frokost 6: Yoghurt du digger
Legg noen spiseskjeer yoghurt i en liten skål, legg på noen skiver med bananer Klem over litt honning.
Livet føles bedre allerede.
Tips til frokost 7: Bak deg egg
Franskmennene kaller det egg cocotte. Det betyr at du knekker et egg i en liten, ildfast form, legger i skinke, skinke, kanskje noen grønnsaker og crème fraîche. Dryss over litt ost og sett det inn i ovnen på 220 grader 10-15 minutter.
Artikkelen fortsetter under annonsenEgg i form - Oeuf Cocotte
Her er Clotilde Dusouliers herlige, lille oppskrift på klassikeren Oeuf Cocotte. Oppskriften kan varieres etter hva man finner på kjøkkenet.
Fremgangsmåte
Dersom du vil ha med grønnsaker, stek dem i litt olje til de blir myke (tomater trenger ikke å stekes).
Forvarm ovnen til 220 grader. Smør en liten ildfast form med smør/olje. Legg i skinke, grønnsaker og crème fraîche. Knekk i egget. Ha på litt salt og pepper. Ha på urtene. Dryss over osten.
Sett formen i en større, ildfast form (grateng-form). Hell varmt vann i gratengformen slik at det kommer halveis opp til kanten på formen med egget i. Bak i ovnen i 10-15 minutter, litt avhengig av hvor bløtt du liker egget.
Artikkelen fortsetter under annonsenNår egget er ferdig, ha litt paprikapulver på toppen og eventuelt noen friske urter.
Server med brød eller ristet loff.
Denne oppskriften er lett å variere. Det eneste som er nødvendig er egg og crème fraîche eller en annen kremete ingrediens. Resten kan du ta etter ta-hva-man-har-prinsippet. Du kan til og med ta to egg...
Clotilde Dusoulie:
1 stk egg
1 ss crème fraîche
salt og pepper
littpaprikapulver
Eventuelt
1 skiver skinke, bacon, tunfisk eller tofu
1 neve hakkedetomater, sopp, paprika, squash, løk eller andre grønnsaker
1 neve muskat, revet
1 ts tørkede eller friskeurter, persille, gressløk, koriander
Les også: