Mimikken din avslører hva du synes om julegavene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samspillet mellom munnen og øynene kan røpe om du likte julegaven du nettopp pakket opp eller ikke. Det finnes en «sannhetshjelm» som kan gi deg svaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi prøver så godt vi kan, men det er ikke alltid julegavene faller i smak. Nordmenn er flinke til å skjule skuffelsen sin over «dårlige» julegaver.

– Vi er oppdratt til å vise glede og takknemlighet når vi åpner gaver. Dersom vi blir skuffet, gjør vi alt for å kamuflere følelsene. Vi ønsker å beskytte andre og bevare hyggen på julaften, sier psykolog Ellen Wessel, som har doktorgrad i troverdighet og vitnepsykologi til Newswire.

Les også: Usikker på julegaven? Husk byttalapp!

– Vanskelig å se med det blotte øyet

På tross av dette, er det mulig å oppdage hva mottakeren egentlig synes om pakken du ga, men det er ikke nødvendigvis enkelt. De små detaljene i mimikken kan være vanskelige å oppdage med det blotte øye.

– Spillet mellom de små uttrykkene i ansiktet forteller mye om følelsene våre. Når vi smiler ekte, vil øynene åpne seg og øyenbrynene løfte seg, i tillegg til at munnen går opp i et stort smil. Dersom en person bare smiler med munnen, tyder det på at det er et uekte smil, sier Wessel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jo bedre man kjenner en person, desto lettere er det å avsløre hva personen egentlig føler. Likevel påpeker Wessel at mange har lang erfaring i å skjule følelsene sine.

Les også: Slik pakker du gavene perfekt

Bruker «sannhetshjelm» for å finne ut hva vi vil ha

Elkjøp har tatt i bruk en «sannhetshjelm» for å avsløre de mest drevne «skuespillerne» og finne ut av hva nordmenn egentlig ønsker seg til jul.

Til hjelmen er det festet et gopro-kamera som fokuserer på 500 utvalgte punkter i ansiktet.

– En datamaskin analyserer disse punktene og avslører de ekte følelsene til testpersonen, sier kommunikasjonssjef i Elkjøp, Øystein Schmidt.

Les også: Lær barna å takke

– Overraskende resultater

Resultatet på skjermen viste hvor mye ekte glede eller skuffelse som skjulte seg bak smilet.

– Resultatene var overraskende. Folk ble aller mest glad for gaver som de ikke trodde de skulle reagere så positivt på, sier Schmidt.

Du kan se «sannhetshjelmen» bli testet i videoen øverst i saken.

Denne saken er basert på en sak skrevet av det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire for Elkjøp.