Lege: – Fett er ikke alltid synderen

Artikkelen fortsetter under annonsen

En lege i New Orleans mener det er bedre å være overvektig og i god form, enn å være tynn og i dårlig form.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er BMI:

Body Mass Index - eller kroppsmasseindeks - er en formel som viser balansen mellom høyde og vekt. Det indikerer om en person er over- eller undervektig eller har normal vekt.

Formelen er ikke helt eksakt. Muskuløse og personer med tung benbygning kan ha en BMI-verdi på over 25 uten å være overvektige. BMI skiller heller ikke mellom kroppsfett og muskler, selv om muskler veier mer enn fett. For å få en helt korrekt indikasjon, måles fettinnholdet i blodet.

(Kilde: Wikipedia)

– Fett er ikke alltid synderen, sier Dr. Carl Lavie på Ochsner Medical Center i New Orleans.

Han går imot tradisjonell behandling av overvektige, og mener BMI - Body Mass Index - er noe tull.

– Alle rugbyspillerne ville gått for å være overvektige ifølge skalaen, men de har svært lite kroppsfett, og nesten bare muskler.

Les også: Går det an å være tykk og sunn?

Lavie skriver i boka «The Obesity Paradox» at det er viktigere å være i god fysisk form enn å gå ned i vekt. Han argumenterer med forskning som viser at 70 prosent av undervektige har høyere risiko for å dø tidlig enn overvektige mennesker.

– De som har mer kroppsfett kan faktisk ha en fordel når det kommer til å bekjempe en del sykdommer, sier Lavie.

Les også: Overvektige barn spiser sunnest

Usunne konsekvenser

Leder for Senter for sykelig overvekt i Norge, Jøran Helmeseth har tidligere uttalt til Klikk.no at overvekt ikke trenger å være usunt, men at konsekvensene ofte er det:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vel halvparten av den overdødeligheten vi ser hos overvektige, kan forklares med forhøyet blodtrykk, høyt blodsukker og skadelige fettstoffer i blodet. En overvektig som har en BMI mellom 25 og 30, og som har normalt blodsukker, lavt og normalt blodtrykk, og fint nivå av fettstoffer i blodet, har nok i liten grad økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Særlig hvis vedkommende er fysisk aktiv, sier fedmeforskeren.

Les også: Fedme knyttes til omsorgssvikt

Dr. Carl Lavie understreker imidlertid at han ikke oppfordrer til overvekt, det er fortsatt viktig å tenke på hva man spiser, men at det er mulig å være sunn selv med noen kilo for mye.