Undersøkelse: Pinnekjøtt er nordmenns favorittjulemat

FAVORITT: 38 prosent oppgir at pinnekjøtt er deres favorittjulemat, mot 35 prosent som sier det samme om ribbe, i en undersøkelse blant 1000 nordmenn, som utgjør et representativt utvalg av befolkningen. Foto: NTB scanpix
FAVORITT: 38 prosent oppgir at pinnekjøtt er deres favorittjulemat, mot 35 prosent som sier det samme om ribbe, i en undersøkelse blant 1000 nordmenn, som utgjør et representativt utvalg av befolkningen. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestlandstradisjonen får stadig stødigere fotfeste i resten av landet. Flest liker pinnekjøtt best, men flere spiser ribbe på selveste julaften, ifølge undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens 44 prosent av nordmenn skal ha ribbe på tallerkenen under julemiddagen, vil 32 prosent i år spise pinnekjøtt på selveste julaften, ifølge en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Meny.

Dette til tross for at hele 38 prosent oppgir at pinnekjøtt er deres favorittjulemat, mot 35 prosent som sier det samme om ribbe, ifølge samme undersøkelse. På tredjeplass er kalkun (seks prosent), mens svinestek og lutefisk deler de neste to plassene (med tre prosent hver).

– Det er et lite paradoks at såpass mange ikke spiser det de liker best på selveste julaften, sier Espen Lie, kokk og leder i Menylauget, i en pressemelding.

Nasjonaljulerett?

På spørsmål om hvilken rett som burde utropes til Norges nasjonaljulerett, svarer imidlertid nesten halvparten av de spurte (49 prosent) ribbe.

Fire av ti mener pinnekjøtt bør få denne ærefulle tittelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unge velger pinnekjøtt

Kokke Espen Lie tror flere vil velge pinnekjøtt til julemiddagen i årene fremover, fordi så mange unge oppgir at det er deres favoritt.Kokke Espen Lie tror flere vil velge pinnekjøtt til julemiddagen i årene fremover, fordi så mange unge oppgir at det er deres favoritt.

Og det er blant de yngre generasjoner at pinnekjøttet står sterkest. 43,5 prosent av dem under 39 år sier at pinnekjøtt er deres favorittjulemat. 36 prosent av dem over 40 år sier det samme.

– Disse tallene viser at vi i fremtiden vil se flere og flere som adopterer pinnekjøttet som ny juletradisjon. Det er enkelt å tilberede og oppleves nok som hakket mer eksotisk enn ribba, sier Lie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Test av akevitt til julematen

– Priskrig rammer ribba

Samtidig frykter forskere at når dagligvarekjedene kutter prisene på ribba og selger den unna med tap i desember, vil det kunne skade ribbetradisjonen på sikt.

Forskning har nemlig vist at hva vi betaler for maten, henger sammen med opplevelsen vi får når vi spiser den, og at vi er villige til å betale mer for tradisjonsmat som vi spiser sjelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På sikt kan dette bety at svineribben forsvinner som julemat og blir erstattet av annen mat, sier forsker Margrethe Hersleth ved Nofima til Forskning.no.

Hun mener det viktigste for dagligvarekjedene er å få folk inn i butikken og ser på prisdumpingen som et angrep på norsk matkultur.

Les også: Her er julematen gravide kan spise

Slik lager du perfekt pinnekjøtt:

  • Beregn ca. en halv kilo pinnekjøtt per person. 750 gr person til storspisere.
  • Legg pinnekjøttet i vann over natten.
  • Legg pinner i bunn av kjelen. (Pinnene hindrer at kjøttet kommer i kontakt med vannet)
  • Legg i pinnekjøttet. Ha i litt vann, men ikke så mye at det kommer i kontakt med pinnekjøttet.
  • Sett på lokk. La det dampe til kjøttet akkurat slipper benet. Dette tar som regel minimum to timer, avhengig av type pinnekjøtt.
  • Pass på at ikke kjelen koker tørr. Ved nehov, etterfyll med vann.
  • Etter at kjøttet er dampet, kan det være lurt å steke kjøttet noen minutter under grillelementet i ovnen før servering. Da blir kjøttet sprøtt og godt.
  • Fjern skallet på kålrabien. Del den opp i biter.
  • Ha bitene i kjelen med gulrot og poteter.
  • Kok bitene møre i godt saltet vann før du siler av.
  • Mos inn smør, litt kraft og fett fra pinnekjøttet, (alt. litt ribbefett) og muskat. Noen liker også en skvett fløte i stappa. Smak til med salt og pepper.
  • Server pinnekjøttet med kålrabistappe, lefser, fin dijonsennep og kokte mandelpoteter.

Kilde: Espen Lie, kokk og leder i Menylauget