Rengjøring av grillSlik rengjør du grillen
Grillsesongen er i full gang over hele landet. Se grillekspertenes tips til rengjøring og vedlikehold av grillen.
Nordmenn elsker å grille og grillsesongen varer gjerne fra tidlig vår til tidlig høst. Noen grillentusiaster griller faktisk hele året. Det meste kan gå på grillen, og sommeren er ofte full av ulike tips til gode grillretter, tilbehør og metoder for å få den beste smaken.
Det finnes griller i alle prisklasser, og valgmulighetene er mange. Men når du først har kjøpt en grill er det lurt å holde den i best mulig stand slik at levetiden blir lengst mulig. Det finnes flere måter å holde grillen ved like, men et viktig og enkelt tips er å holde grillen ren. Det er også en god idé å beskytte grillen mot skitt og fukt med et trekk, når grillen ikke er i bruk.
Gass, kull eller elektrisk grill?
Tips fra ekspertene
Karina Røge Jensen fra Weber deler gladelig sine ti tips til rengjøring av både kullgrill og gassgrill
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen1. Gjør alltid grillen ren mens den fremdeles er varm. På denne måten sparer du tid og sliter ikke unødig på grillbørsten. Bruk 10-15 sekunder på å børste ren den varme risten – eller vent til den er kald og bruk 15 minutter.
2. Bruk en svær grillbørste til risten og tørk den til slutt med en oppvridd klut. Noen grillbørster kan kun brukes til selve risten – ikke innvendig i grillen. Her kan du bruke sammenrullet aluminiumsfolie.
3. Grillens utvendige overflater rengjør du med en klut oppvridd i såpevann. Poler etterpå med en tørr klut.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen4. Vil du ha den perfekte rengjøringen må du bruke et grillrensprodukt, som gir en ekstra glansfull overflate. Det finnes forskjellige produkter til yttersiden av både kulegrillen og gassgrillen– samt en grillrens til risten.
GRILLKOS: Sommeren er høytid for grilling og hele familien kan bidra på matlagingen. Denne grillen er fra Landmann og heter 12065 Pantera og koster 1490,-. Foto: Landmann
Artikkelen fortsetter under annonsenTips mot rust, og rengjøring av brennere og rist
5. Hvis sveisingene på grillen får litt overflaterust, kan du enkelt fjerne dette med syrefri olje. Det er en god idé å jevnlig påføre litt syrefri olje på grillens utvendige sveisinger. Puss etterpå med en tørr klut. Men husk: Bruk aldri syrefri olje og lignende inne i grillen.
6. Brennerne og bunnen skal av og til gjøres rene. Slå av grillen, la den kjøle seg litt ned og skrap deretter skitten av brennerne med en grillbørste av rustfritt stål eller messing. Fjern jevnlig fettlaget i bunnen med en vanlig kjøkkensvamp eller trespatel. Skrap det helt ned i dryppformen, slik at det ikke kan antennes – og tøm dryppformen.
7. Smør alltid støpejernsristen med olje etter endt bruk. Plei risten en gang i blant og legg den i glovarmt såpevann. Sett risten tilbake i grillen og gi den full varme i 15 minutter. Siste rest av smuss er nå forkullet, og kan skrubbes bort med grillbørsten. Smør deretter grundig med matolje for å beskytte risten mot rust.
Artikkelen fortsetter under annonsen8. Smør alltid grillristen med olje før du begynner å grille. Det får maten til å slippe lettere. Bruk aldri olivenolje, da den kan bli harsk og avgi smak på maten.
Artikkelen fortsetter under annonsenRENGJØRING AV GRILLRIST: Grillekspert Craig Whitson rengjør kullgrillene sine inni hver gang han skal grille. han tar ut ristene, fjerner asken, og bruker en skraper for å få vekk mat- og fettrester som ligger i grillen. Foto: Getty Images/iStockphoto
Råd fra grillkongen
Ifølge Rema 1000s grillekspert, Craig Whitson er det lurt å bruker engangshansker. Det gjør han selv både når han skal rengjøre grillen, og ikke minst når han jobber med råvarer som chili og rått kjøtt.
Grillkongen har også flere tips når det kommer til rengjøring av både kullgrill og gassgrill.
- Rengjøring av grillen kan sammenlignes med rengjøring inne på kjøkkenet. Kokeplater og grillrister bør rengjøres hver gang de brukes. Den beste måten å rengjøre grillristen på er å bruke en stålkost. Det er lurt å gå over risten når grillen er blitt varm, men før maten er lagt på. Det er også lurt å børste av risten igjen når matlagingen er ferdig, men før grillen er blitt kald.
Artikkelen fortsetter under annonsen- En kullgrill er ganske enkel å holde ren. Kullgrillene mine rengjører jeg inni hver gang jeg skal grille. Det er lett å ta ut ristene, fjerne asken, og å bruke en skraper for å få vekk mat- og fettrester som ligger i grillen. Du bør gå over hele grillen med varmt vann og såpe minst én gang i året. Ta gjerne grillen med på tur til en bilvask for årets bad.
- Renhold av en gassgrill er en annen sak. Først og fremst anbefaler jeg at du følger instruksen som følger med grillen. Forskjellige gassgriller kan kreve litt forskjellig type rengjøring.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Noen grillprodusenter anbefaler at man fyrer opp gassgrillen på maks varme for å brenne matrestene av risten. Denne praksisen vil jeg ikke anbefale. For det første trenger man ikke så sterk varme for å rengjøre grillristen, og hvis man skulle glemme seg, så bruker man fort mye gass. Å brenne av grillen på høy temperatur i femten minutter kan sammenliknes med vanlig bruk av grillen i noen timer. Det er helt unødvendig.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Risten må rengjøres på samme måten som med kullgrillen. Det bør ikke gå for mange grillseanser mellom hver gang du rengjør det som ligger over brennerne. Fjern risten og vask grillen grundig. Og minst én gang i året (oftere hvis du griller mye) må du ta ut alle delene av grillen som kan tas ut for en ordentlig vask. Det er varmt vann, såpe og litt muskelkrefter som skal til. Jeg pleier også å ha med en skraper og et par kluter for å ta de vanskelige hjørnene i grillen.
- Når man vil få grillen til å se ny ut på utsiden, er den ideelle pleien bilpolish. En ren grill er en glad grill, så hvorfor ikke prøve?
BILPOLISH: Både grillkongen Craig Whitson og grillentusiast Grill-Jon foreslår å bruke bilpolish for å gi grillen en blank og fin overflate. Illustrasjonsfoto: colourbox.no
Tips fra grillentusiasten
Den folkelige grilleksperten og grillentusiasten Grill-Jon mener det ofte kan være nok å bruke vanlig kjøkkenspray, for eksempel Jif eller Ajax. - Jif har også kommet med en egen grillrens som fungerer veldig bra, påpeker han.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Er grillen din ekstra skitten kan du bruke ovnsrens, forklarer han videre. Spray godt over grillen og la såpen virke noen minutter før du bruker en svamp eller klut med vann for å fjerne flekkene. Skyll deretter godt av med lunkent vann. Tørk over grillen med papir eller klut.
- Etter at grillristene er rene bør du også rengjøre nedi grillen. Du kan bruke hageslangen eller en høytrykksspyler for å spyle vekk såperester og annet smuss.
- Kanskje det viktigste tipset er å rengjøre grillen godt før du setter den vekk for vinteren.Det er ingenting bedre enn å ta frem en ren og pen grill som er klar til bruk når våren kommer.
BESKYTT GULVET: En gulvbeskytter både beskytter gulvet og forenkler rengjøringen rundt grillen. Foto: Duri Fagprofil
Les også:
Fem forslag til grillmaten i dag
Her finner du de kuleste interiørbildene
Slik forsvinner oppvasken kjappest
Syv herlige sommervillaer du kan leie
Grillpølsene som er best i test
Les mer om bolig
Les flere nyheter
Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.