BleiesluttSlutt med bleie om natta

TØRR OM NATTA: Er bleia tørr om morgenen, er det sannsynlig at barnet ditt er klar for å slutte med nattbleie. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
TØRR OM NATTA: Er bleia tørr om morgenen, er det sannsynlig at barnet ditt er klar for å slutte med nattbleie. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prøv truse innenfor bleia - og andre lure triks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik slutter barnet med nattbleie

* Begynn når bleia er tørr om morgenen. Mange barn er naturlig tørre i 4-årsalderen.

* Ros barnet for den tørre bleia og foreslå å ta den bort.

* Gjør en avtale om å prøve en natt først. Fortell barnet at det ikke gjør noe om undertøy og laken blir vått.

* Går det bra, er det bare å fortsette. Tisser barnet ofte på seg, kan det være lurt å ta bleia på igjen og forsøke igjen om noen dager.

* Gi veldig mye ros etter tørre netter. Overse det dersom det har vært uhell.

* Hvis det er vanskelig å slutte med bleie på grunn av mange uhell, kan det være lurt å ha på ei truse innenfor bleia. Tisser barnet på seg, registrerer huden at det er vått og sender signaler til hjernen.

* Bruk tisselaken, så blir det mindre styr når senga skal skiftes på.

* Ta av barnet bleia med en gang barnet står opp. Venn barnet til å tisse på do hver morgen, selv om bleia er våt.

* Er barnet ditt 6-7 år og bruker bleie om natta, bør dere prøve å kutte den ut.

* Sengevæting kan være arvelig, men betraktes vanligvis ikke som et problem før barnet er 5-6 år.

Noen slutter tidligere med bleier enn andre. Seks måneder gamle Talulla har aldri brukt bleier, men hun tilhører nok en veldig sjelden gruppe babyer.

Nordiske barn er generelt tregere enn barn fra mange andre land, men de fleste er likevel tørre ved 4-årsalderen. Og da er det som oftest nattbleia som forsvinner til slutt.

Huden må bli våt

Moderne bleier har i overkant god oppsugingsevne. De er rett og slett for behagelige å ha på seg.

– Bleiene gjør at huden mister den stimulansen den får av å bli våt og kald. Våt og kald hud sender nemlig impulser til hjernen om at barnet har tisset på seg, og disse impulsene påskynder hjernens modning og kobler det å tisse på seg med at senga blir våt, sier Aud Myran Hofsli, uroterapeut for barn ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Vent til barnet er modent

Langvarig bleiebruk skaper naturlig nok mye søppel, men for barnas del er det ingen krise om det tar noen år før den siste bleia er historie. Hvis bleia alltid er våt, er det for eksempel ikke nødvendig å gå aktivt inn for at en 3-åring skal slutte med nattbleie, mener Hofsli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen foreldre er veldig ivrige på at barnet skal slutte med bleie tidlig. Hvis barnet ikke er modent nok, kan denne iveren virke mot sin hensikt og forsinke prosessen.

Den rette prioriteringen

Samtidig bør foreldrene følge med på at de gode bleiene ikke hindrer bleieslutt for barn som egentlig er modne for det. Barna blir seinere tørre om hjernens deres aldri får muligheten til å koble det å tisse på seg med det å bli våt og kald.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når bleia begynner å være helt tørr om morgenen, bør man prøve å kutte den ut også om natta. Trøtte barn som våkner om natta av at de må tisse, vil ikke alltid gjøre den rette prioriteringen om de erfarer at huden forblir like tørr og varm om de tisser i bleia i stedet for å gå på do, sier Hofsli.

Truse innenfor bleia

Blir det mange uhell ned påfølgende skift av sengetøy, kan det være lurt å prøve med en truse innenfor bleia, råder uroterapeuten. Da blir huden våt og får den stimulansen som skal til for at hjernen modnes, uten at det blir for mye styr midt på natta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan det være smart å vekke barnet seint på kvelden og be det ta en tur på do?

– Hvis det medfører at natta blir tørr, kan det være smart å gjøre det. Det er positivt for barnets utvikling å oppleve å være tørr. Men om det det blir vått likevel, er det like greit å beholde bleia litt til.

Sengevæting

Noen foreldre tror at barnet har problemer med sengevæting uten at det egentlig er tilfelle. Det er i utgangspunktet ingen grunn til bekymring om en 4-åring av og til tisser på seg om natta.

– Dette betraktes først som et problem rundt 5-6-årsalderen, forklarer Hofsli.

6-åring som tisser på seg

Første tiltak vil da være å slutte med bleia, samtidig som foreldrene prøver å motivere og informere barnet om gode drikke- og tissevaner. Fra 6-årsalderen kan det bli aktuelt å prøve en tablett som heter Minirin, som minsker urinmengden om natta. Denne medisinen er reseptbelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelper ikke dette, kan barnet få henvisning til en uroterapeut for utredning. Noen barn har god nytte av å ha en alarmsensor i trusa. Andre kommer langt med å regulere væskeinntaket.

Ikke drikk om kvelden

– Mange barn glemmer å drikke i skoletida, men det er viktig å få i seg mesteparten av væskebehovet før middag. Barn som trener fysisk på kvelden og er vant med å ha med seg drikkeflaske, bør heller drikke opp drikkeflaska et par timer før treninga. Det er bedre å trene med muskler fulle av væske enn en skvulpende magesekk, og da rekker de dessuten å tisse ut det meste før de legger seg, sier Hofsli.

Hormoner og blærekapasitet

Hvorfor er det slik at småbarn og noen større barn tisser på seg i løpet av natta, når vi voksne kan sove tungt i åtte timer uten å gå på toalettet?

Store barn og voksne har vanligvis en tilstrekkelig mengde av et hormon, vasopressin, som reduserer urinproduksjonen om natta. I kombinasjon med en normal blærekapasitet, sørger dette hormonet for at vi vanligvis ikke trenger å tisse om natta, forklarer Hans-Jacob Bangstad, seksjonsoverlege ved barneavdelingen på Ullevål sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke psykisk

– Men vi vet faktisk ikke hvorfor enkelte barn ikke våkner selv om de har normal mengde av dette hormonet. Hos noen vil nedsatt blærekapasitet sannsynligvis være en medvirkende årsak, og hos andre er det nedsatt produksjon av vasopressin som kan være hovedårsaken. For de fleste har nok den første forklaringen størst betydning, sier Bangstad.

Han understreker at det er svært lite som tyder på at psykiske årsaker er av betydning når det gjelder sengevæting.

Les også:

Derfor er bleiene gratis

Stor bleietest: Billig bedre enn dyrt

Slik får du barnet til å droppe smokk

13 kule måter å kutte smokken

Gode råd for bleieslutt

Denne saken er fra Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter