Ukens vintips:Beste vin fra Burgund under 600 kroner

Matrot Meursault 2018 og Faiveley Gevrey Chambertin Vieilles Vignes 2017.
Matrot Meursault 2018 og Faiveley Gevrey Chambertin Vieilles Vignes 2017. Foto: Svein Lindin
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukens gjest Stig A. Rognstad trekker frem sine beste anbefalinger fra Meursault og Gevrey Chambertin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver uke velger sommelierene Svein Lindin og Jon Trygve Hegnar ut et vintips, alene eller med gjester. Hør ukens episode av «Ukens Vintips» her:

Abonner på «Ukens vintips» i Apple Podcast eller Spotify og få tipset før alle andre direkte i din podkastspiller.

Ukens gjest er administrerende direktør Stig Rognstad i Norse Securities, som også tok vinkelnerutdannelsen den gang han drev stjernerestauranten Le Canard, plukker denne uken ut to av de beste Burgund-vinene under 600 kroner. I tillegg nerder vi litt om modningskurven til vin – kan man egentlig gi høy score til en vin som ikke er drikkeklar på flere tiår?

Stig A Rognstad fra Norse Securities Foto: Hilde Kavli
Stig A Rognstad fra Norse Securities Foto: Hilde Kavli

Klokkeklare viner fra Meursault

I den lille landsbyen Meursault har Thierry Matrot drevet familievinhuset sammen med sin kone Pascale siden 1976. I dag er det sjette generasjon – døtrene Elsa og Adèle – som begge har studert både ønologi, vitikultur og forretningsdrift, som har overtatt driften. Matrot har alltid laget klokkeklare, superelegante og friske viner, men etter at Elsa og Adèle for fullt overtok roret i 2016, har vinene nådd stadig nye høyder. Samtlige vinmarker har utelukkende vært dyrket etter økologiske prinsipper siden 2000, og avlingene begrenses til maksimalt 40 hl/ha. Matrot høster alltid fullmodne druer, og i kjelleren gjøres det så lite inngripen som mulig.

Vin 1: Matrot Meursault 2018 (se på Vinmonopolet)
Middels gulgrønn farge. Smørtoner, gul frukt og eple på duft. Fin konsentrasjon. Markert ung fruktighet og lang syrlig ettersmak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris: 475 kroner

Poeng: 89

Digg leskende Pinot Noir fra Gevrey Chambertin

For Faiveley snudde vinden med generasjonskiftet. I 2007 overtok syvende generasjon Erwan Faiveley roret i familefirmaet, kun i en alder av 25 år. Erwan har brukt tid, men fra år til år har vinene og omdømmet økt til nye høyder. Han fikk med seg sin søster Eve inn i driften fra 2014.

Fellesnevneren for den nye stilen fra Faiveley er mer presis fruktkvalitet, økende konsentrasjon og iboende syrlighet. Og til en fornuftig pris så langt. Søskenparet har de siste årene brukt store ressurser på å renovere og forberede vinmarker og produksjonslokaler for å møte fremtiden med økende fokus på vin med stedegen historie og smak.

Vin 2: Faiveley Gevrey Chambertin Vieilles Vignes 2017 (se på Vinmonopolet)
Middels rød farge. Markant duft med toner av røde bær, urter, sort pepper og litt sopp. Balansert og kraftig smak av røde bær, fat og litt urter. Vinen har godt integrerte tanniner og er litt rustikk og kraftfull med lang ettersmak.

Pris: 444 kroner

Poeng: 90

Alle episodene av «Ukens vintips» finner du her:

Spørsmål eller forespørsler?

Kontakt Svein og Jon Trygve direkte på sosiale medier eller send en e-post til vin@kapital.no