– Det er viktig å redusere risikoen for smitte på ferie

Antibiotikaresistente bakterier / MRSA bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Antibiotikaresistente bakterier / MRSA bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reiselege oppfordrer også til varsomhet med å bruke antibiotika i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I november 2017 meldte Europeiske reiseforsikring om ny rekord i utbetalinger av reiseforsikring til nordmenn. Reisesyke er den største posten med nesten én milliard i utbetalinger.

Undersøkelsen til Europeiske reiseforsikring viser også at én av ti har opplevd at de selv eller noen de har reist med har fått magetrøbbel i utlandet det siste året.

Petter Thornam, ansvarlig lege for Sentrum reiseforsikring, maner til forsiktighet med bruk av antibiotika mot magetrøbbel i utlandet.

– Å ta antibiotika i utlandet mot en vanlig turistdiare øker risikoen for å bli smittet av livsfarlige bakterier, så det vil jeg absolutt fraråde, sier han i en pressemelding.

Antibiotikaresistens er et økende problem verden over. Hovedårsaken til dette er overforbruk av antibiotika.

Peter Thornam grunnla Sentrum Reisemedisin i 2004. Foto: Privat
Peter Thornam grunnla Sentrum Reisemedisin i 2004. Foto: Privat

Mellom 2012 og 2016 falt antibiotikabruken i Norge med 16 prosent, men i mange andre land praktiseres ikke tilbakeholdenhet i like stor grad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: WHO frykter verden går tom for ny antibiotika

– Reell risiko

Stadig flere nordmenn tar med seg resistente bakterier hjem til Norge, og ifølge Folkehelseinstituttet blir flere enn tidligere smittet med den multiresistente bakterien MRSA i løpet av en utenlandsopphold. I tillegg øker forekomsten av den resistente tarmbakterien ESBLkarba noe.

– I tillegg til at det selvfølgelig er ergerlig å få ferien ødelagt, er også risikoen for å få med seg resistente bakterier hjem fra ferie reell, sier Thornam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det anslås at 25.000 europeere dør av av antibiotikaresistens hvert år.

Les også: Rapport: Norge bruker minst antibiotika i matproduksjonen

– Ta drikkevaksine

Thorman påpeker at at risikoen for smitte fortsatt er lav, men han påpeker samtidig at det er lurt å ta forholdsregler:

– Heldigvis blir de færreste syke som følge av dette, men vi vet ikke hvor lenge slike resistente bakterier blir i tarmen. Det er derfor viktig å redusere risikoen for å bli smittet av bakterier på ferie, uansett om de er resistente eller ikke, understreker Thornam.

Thornam anbefaler å ta drikkevaksine mot kolera, som til en viss grad beskytter mot den vanlige ETEC-bakterien. Han understreker at det også er viktig å vaske hendene ofte, holde seg til flaskevann, passe på hva du spiser - og ikke minst, hvor du spiser.