– Kroniske smerter en en global epidemi

Mange nordmenn sliter med kroniske smerter. Illustrasjonsfoto.
Mange nordmenn sliter med kroniske smerter. Illustrasjonsfoto. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere over hele verden prøver å finne alternativer til morfin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omlag 25-30 prosent av voksne nordmenn har kroniske smerter, og de fleste kroniske smertetilstander blir vanligere jo eldre man blir, ifølge Folkehelseinstituttet.

I Danmark lever også én av fem med kroniske smerter.

– Det er en global epidemi. Problemet blir trolig større i takt med at verdens befolkning vokser, og vårt daglige stressnivå øker, sier Shellie A. Boudreau, smerteforsker ved Aalborgs Universitetet til Videnskap.dk, som nylig deltok på en internasjonal kongress i København.

Et utbredt problem

Et av temaene for kongressen var morfinbruk. Mange nordmenn bruker smertestillende daglig. I 2016 ble det dokumentert at cirka én av hundre trenger dobbel dose smertestillende for å få den samme effekten som andre, og cirka 50.000 trenger betydelige større dose enn normalt. Det kan gjøre det utfordrende å lindre smertene til utsatte grupper, som for eksempel kreftpasienter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Danmark er også morfinbruk et utbredt problem, og 168.000 dansker er avhengige av morfinpreparater for å holde kroniske smerter i sjakk, ifølge Videnskab.dk. Morfin har god effekt mot akutte smerter, men mister sin effekt når smertene blir kroniske.

Aktuelt: Symptomene du må ta på alvor

Kognitiv terapi og impulser til hjernen

Forskere verden over jobber med å finne alternative løsninger til morfin.

David Seminowicz, smerteforsker ved Maryland University, forteller til Videnskab.dk at de blant annet jobber med mindfulness og kognitiv terapi mot migrene. Han forteller om positive resultater i store kliniske studier hvor de har behandlet smertepasienter med kognitiv terapi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når man har kroniske smerter har man en tendens til å få katastrofetanker. Man klarer ikke å la være å fokusere på smertene, og man har en tendens til å tro at den blir verre og verre. I kognitiv terapi lærer pasientene å styre tankene vekk fra smertene, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Australia jobber forskere med å stimulere smertepasienters hjerner med elektriske og magnetiske impulser for å endre hjernens aktivitetsnivå, skriver Videnskab.dk.

Les også: – Ikke bevist at cannabis hjelper mot kroniske smerter eller PTSD

Én teori er at kroniske smerter kan oppstå fordi nervesystemet ikke normaliseres etter en skade er helet. Ifølge Videnskab.dk er en forklaring på dette at nervesystemet går i lås, og fortsetter å sende smertesignaler til hjernen selv etter at en skade er helet. Det er stor enighet om denne teorien i forskningsmiljøene, til tross for at den har noen kritiskere som blant annet mener at kroniske smerter kan skyldes et immunstoff kan forårsake kroniske smerter.

Bakgrunn: – Eldre rammes ofte av kronisk smerte

– Stille epidemi

Kroniske smerter er én av de ledende årsakene til uførhet i verden, ifølge det globale prosjektet Global Burden of Disease. I 2016 omtalte ABC Nyheter en britisk studie som viste at over halvparten av briter over 75 år plages av kroniske smerter.

Hovedforfatter Alan Fayaz fra Imperial College of London uttalte til den britiske avisen The Guardian at mange ikke tenker over hvor mange som sliter med kroniske smerter.

– Ingen snakker om kronisk smerte. Det er som en stille epidemi, sa han til avisen.