Siv Jensen: Regjeringsdebatt pågår hele tiden i Frp

Fremskrittspartiets svake valgresultat har fått flere analytikere til å spørre hvor lenge FrP-leder Siv Jensen (t.v.) vil se seg tjent med å fortsette regjeringssamarbeidet med statsminister Erna Solberg og Høyre.
Fremskrittspartiets svake valgresultat har fått flere analytikere til å spørre hvor lenge FrP-leder Siv Jensen (t.v.) vil se seg tjent med å fortsette regjeringssamarbeidet med statsminister Erna Solberg og Høyre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-folk rundt om i landet er stolte av at partiet sitter i regjering, men også utålmodige. Derfor drøftes deltakelsen i regjeringen kontinuerlig, ifølge partileder Siv Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiets svakeste valg på over 20 år har fått flere analytikere til å spå at det vil komme en større diskusjon i partiet om videre deltakelse i regjeringen.

Den debatten pågår allerede, ifølge Jensen.

– Det diskuterer vi hele tiden. Alt annet ville vært helt meningsløst med knappe to års erfaring som regjeringsparti, sier hun til NTB.

– Vi lærer hver dag og diskuterer mye oss imellom. Vi kan sikkert forbedre internkommunikasjonen og bli flinkere til å få bedre ut det vi faktisk gjør, for vi har gjort fryktelig mye, sier hun.

Jensen sier hun selv, resten av partiledelsen og generalsekretæren har hovedansvaret for å følge opp evalueringen av valgresultatet som skal gjøres i sentralstyret og landsstyret.

– Så er vi kommet i en situasjon hvor vi for første gang må kaste partiprogrammet i søppelbøtta, fordi vi har levert, sier Frp-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lei negativ presse: Skryter av seg selv i 33 minutters offisiell video

Stolte og utålmodige

Fremskrittspartiet fikk støtte fra 9,5 prosent av velgerne i kommunevalget, en tilbakegang på 1,7 prosentpoeng sammenlignet med 2011.

– I utgangspunktet er folk veldig stolte av at vi sitter i regjering. Vi skal fortsette å levere, men også være flinke til å gi konstruktive tilbakemeldinger på hvordan vi kan bli bedre. Noen er mer kritiske, mens andre er mer positive. Men det store flertallet tror jeg ligger der at de er stolte og utålmodige, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siv Jensen vil ikke være med på at Frp allerede har gått i «SV-fella», som hun selv advarte mot da partiet gikk inn i regjering. SV opplevde å bli marginalisert gjennom åtte år i en rødgrønn regjering.

– Vi skal alltid se på hvor forbedringspotensialet er som regjeringsparti, særlig i en situasjon hvor det skjer mange krevende ting i Norge. Vi er inne i en utfordrende tid som følge av kostnadsreduksjoner i oljeindustrien og et kraftig fall i oljenæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forventer at Frp vurderer regjeringsdeltakelse

– Krevende

Frp-nestoren Carl I. Hagen fikk mye negativ oppmerksomhet for uttalelser han kom med om flyktningkrisen i Europa i valgkampen. Jensen måtte ta avstand fra enkelte av kommentarene, men fastholder at det var nødvendig for Frp å bringe norsk asyl- og innvandringspolitikk opp til debatt.

– Vi ser en kraftig tilstrømning av asylsøkere. Det har sammenheng med det vedtaket Stortinget gjorde i juni, men også med at veldig mange søker seg til Europa, sier Jensen.

Stortinget bestemte før sommeren at Norge skal ta imot 8.000 syriske kvoteflyktninger på tre år.

– Dette gir Norge betydelige utfordringer som kommer til å bli krevende å håndtere fremover, sier Jensen.

– Veldig mange kommer til å bli mer urolige av dette. Tilstrømningen er større enn på veldig lenge, og det er et kjempepress på veldig mange lokalsamfunn. Dette er langt over det vi evner å integrere. Det blir utfordrende, sier Frp-lederen.