Forventer at Frp vurderer regjeringsdeltakelse

Partileder Siv Jensen erkjente at valgresultatet ikke ble som Frp håpet på. Nå venter en diskusjon i partiet om veien videre.
Partileder Siv Jensen erkjente at valgresultatet ikke ble som Frp håpet på. Nå venter en diskusjon i partiet om veien videre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det dårligste Frp-valget på 25 år kan statsrådsendringer og regjeringsdeltakelse bli hete temaer, forventer valganalytikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet er opptatt av å unngå SV-fella og vil trolig diskutere både statsrådsendringer og selve regjeringsdeltakelsen, mener valganalytiker.

– Det vil sannsynligvis bli en indre diskusjon i Frp om selve regjeringsdeltakelsen, sier valgforsker Svein Tore Marthinsen til NTB.

– Diskusjon om departement

I partiet er det en reell frykt for å havne i samme situasjon som SV, som har slitt voldsomt med oppslutningen på grunn av regjeringsslitasje. Enkelte i Frp har allerede tatt til orde for å si fra seg makten og gå tilbake i opposisjon for å styrke partiet.

– Jeg tror allikevel at de lander på at de vil fortsette i regjering, sier Marthinsen.

Les også: MDG-kandidat kan bli Oslos første muslimske ordfører

Uheldig timing

Frp er tilbake på ensifret valgoppslutning med 9,5 prosent av stemmene i kommunevalget. Det bringer partiet på et vippepunkt der partiet kan måtte vurdere grundige veivalg etter å ha tatt ansvar i regjering, mener statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker på at Frp har vært ekstremt uheldig med tidspunktet for valget to ganger på rad. Først med en anti-Frp-stemning i kjølvannet av Utøya. Og nå ved å være i utakt med velgerne i flyktningspørsmålet.

– For første gang virket ikke innvandringskortet. Det virket lurt å si nei til Syria-flyktninger. Men så feide dugnadsånden over landet. Nok en gang var de uheldige. For om en måneds tid vil også utfordringene med flyktningstrømmen være langt mer framme, sier Tuastad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sjekk hvem som stikker av med seieren i din kommune

Skifte departementer

Svein Tore Marthinsen mener Frp ville gått tilbake uansett timing. Han tror Frp vil forsøke å vinne tilbake velgere ved å satse mer på sin primærpolitikk, som samferdsel og innvandring.

Et alternativ kan være å se på statsrådspostene og et mulig skifte av departementer. VG skriver at flere departement kan komme i spill. Blant annet kan Forsvarsdepartementet gå til Frp, mens Justisdepartementet og Arbeidsdepartementet overtas av Høyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NRK kan bli straffet økonomisk etter valgtabbe på direkten

Får neppe helseministeren

Marthinsen mener partiet kan være villig til å ofre Finansdepartementet og heller satse på mer profilerte fagdepartement.

– Det var kanskje ikke noen glitrende idé at Siv Jensen ble finansminister, og det har en parallell til SV og Kristin Halvorsen. Som finansminister blir du veldig ansvarliggjort, sier han, og viser til at det er vanskelig å være partileder når du må forsvare økonomiske disposisjoner.

Da framstår det mer forlokkende å kreve helse- og omsorgstaburetten ved eventuelle rokeringer i regjeringen.

– Men det sitter nok langt inne. Jeg tror ikke at Høyre vil gå med på å gi fra seg helseministeren, sier han.