Boligeiere uten godkjenning får amnesti

Regjeringen gir amnesti til dem som bygde mellom 1998 og 2010, men som ikke fikk de bekreftende papirene på at byggearbeidet er fullført.
Regjeringen gir amnesti til dem som bygde mellom 1998 og 2010, men som ikke fikk de bekreftende papirene på at byggearbeidet er fullført. Foto: Foto: Øystein Øvrebø
Artikkelen fortsetter under annonsen

Huseiernes landsforbund er glade for at nærmere 150.000 nordmenn som ikke har fått den endelige godkjenningen på sitt nybygde hus, får amnesti av Jan Tore Sanner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nybygd flott hus er ikke godkjent for å bo i før bygningsmyndightene har ustedt en ferdigattest. Med attesten har du som huseier på det tørre at huset er bygd i henhold til lover og forskrifter (se faktaboks). Ved mindre feil og mangler kan det gis midlertidig brukstillatelse.

Så mange som 150.000 nordmenn som bygde hus før 1. januar 1998 mangler denne attesten. Fra 1. juli får de amnesti av kommunalminister Jan Tore Sanner.

En skikkelig gladmelding, kaller generalsekretær i Huseiernes landsforbund, Peter Batta amnestiet.

– I nærmere 40 år har mange huseiere manglet ferdigattest uten at det er noe galt med huset. Før var det slik at inspektører fra kommunen sjekket nybygget og fant ofte små feil og mangler eieren selv rettet opp, men som det ikke ble attestert for at var rettet, sier Batta til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: –Scheel-utvalget kan ødelegge boligmarkedet fullstendig

Problemløser

Amnestiet gjelder for to grupper forklarer advokat Per Christian Nordal i Huseiernes landsforbund: Den ene gruppa som får amnesti, er hus hvor søknaden ble sendt inn før 1. januar 1998. I disse tilfellene krever ikke lovendringen at det er blitt utstedt midlertidig tillatelse for å få amnesti.

Den andre gruppa er hus hvor søknaden om byggetillatelsen ble sendt kommunen mellom 1. januar 1998 og 30. juni 2010, og det ble gitt midlertidig brukstillatelse. For å få den midlertidige tillatelsen til å bli permanent godkjenning, må feil og mangler rettes opp. Det har til nå vært mer komplisert enn nødvendig, mener Huseiernes Landsforbund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For kompliserte forhold må fagfolk inn å godkjenne, men for mindre forhold kan eier nå selv gå god for det, sier advokat Nordal til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Lånekrarv vil ikke bremse boligprisene

Har rammet titusenvis

Et overslag gjort av Huseiernes Landsforbund, viser at så mange om 150.000 husbyggere kan glede seg over amnesti-meldinga fra Regjeringen. De har jobbet for denne endringen i flere år, og er fornøyde med at styresmaktene har forenklet systemet.

Peter Batta solgte huset sitt i år og hadde selv en del småfeil som han siden fikset.

– Jeg manglet glofanger foran peisen og sprinkler i trappegelenderet. Det har jeg rettet opp i, men ikke fått papirer på. Dette gjelder veldig mange andre som også har bygd, fått påpekt feil og selv rettet opp, sier Batta.

Les også: Voldsom prisstigning på hytter ved sjøen

Viktig ved salg

Mange av de manglende attestene skyldes blant annet at kommunene ikke aktivt har fulgt opp om manglene har blitt utbedret, ifølge advokat Nordal.

Uten ferdigattest er det huseier som sitter med svarteper. Og mange oppdager det først når de skal selge boligen sin når potensielle kjøpere spør om å få se attesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Manglende attester har i noen tilfeller utsatt salgsprosessen med flere uker. Det er naturlig at kjøpere vil vite at alt er i orden før man byr både fem, seks og sju millioner for en bolig, sier Peter Batta.

Et tilbakevendende scenario er at selger oppdager at de ikke har de nødvendige papirene først når det haster.

– Folk har da (når de skal selge, journ. anm.) kommet til kommunen med gamle byggesaker og lurt på hva de skal gjøre. Her har det vært sprikende praksis i mange kommuner, men med regelendringene er det tatt grep for å rydde opp i dette, sier Nordal.

Les også: Skattedirektøren vil belønne sjekk av selvangivelsen

Ferdigattest:

Et dokument fra bygningsmyndighetene som viser at byggearbeidet er ferdig, og utført i henhold til lover og forskrifter.

Forsikringsselskap og banker ser på dokumentet som viktig i forbindelse med tegning av forsikringer og konvertering av byggelån.