– Lånekrav vil ikke bremse boligprisene

Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge har liten tro på tiltakene som er foreslått av Finanstilsynet, for å få kontroll på boligpriser og husholdningsgjeld. Foto: Lise Åserud / Scanpix
Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge har liten tro på tiltakene som er foreslått av Finanstilsynet, for å få kontroll på boligpriser og husholdningsgjeld. Foto: Lise Åserud / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mangel på rimelige boliger i pressområdene som er problemet, ikke for enkel tilgang på boliglån, mener Finans Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finanstilsynet la tirsdag fram forslag til tiltak for å bremse veksten i husholdningenes gjeld og i boligprisene.

Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge mener det er unge, nyutdannede mennesker med gode jobbmuligheter og sikre fremtidige inntekter som først og fremst vil merke effekten av tiltakene Finanstilsynet foreslår.

– Uten høy egenkapital, eller mulighet for pant i foreldres eiendom, vil de med dette forslaget få større problemer med å komme seg inn i boligmarkedet. At tilsynet fjerner muligheten til å se på fremtidig inntekt, og ikke lenger vil godta kausjonister som sikkerhet, vil merkes meget godt for disse, sier Kreutzer i en pressemelding.

En innsnevring av skjønnsutøvelsen er det viktigste bidraget til strammere utlånspraksis, ifølge Finanstilsynet.

– Kjernekompetansen til en bank er å vurdere hvem man kan gi lån til, og til hvilke forutsetninger og vilkår. Det har bankene gjort på en særdeles god måte – det er nesten ikke tap på boliglån i Norge. Nå vil Finanstilsynet detaljregulere bankenes boliglånspraksis og fjerner skjønn og vurderinger fra kompetente bankansatte, sier Kreutzer i meldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Finanstilsynet vil gjøre det vanskeligere å få boliglån

– Kan øke risikoen

Finans Norge advarer mot å redusere bankenes mulighet til å vurdere blant annet kortvarig avdragsfrihet eller lengre nedbetalingstid som fleksible måter å bistå långivere gjennom en vanskelig periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreutzer mener Finanstilsynet med dette kan bidra til å øke risikoen i boligmarkedet.

Les også: Jensen vil sende boliglånsforslag ut på høring

– Begrenset effekt

Norges Eiendomsmeglerforbund deler finansmyndighetenes bekymring for en ukontrollert utvikling i boligmarkedet, med tror tiltakene som foreslås, med innsnevring på utlånssiden, vil ha begrenset effekt på kort sikt.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving, viser til at det over tid er bygget for få boliger til å mette den økende etterspørselen, samtidig som lånerenta er svært lav og forventes å senkes ytterligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom Norges Bank senker styringsrenten ytterligere denne uken frykter vi at det stimulerer nye låneopptak i et omfang som vil overstyre effekten av andre tiltak. Det er for få boliger i markedet, og fortsatt nok av kredittverdige kjøpere som er villig til å betale godt for sin drømmebolig. Da vil prispresset vedvare, og risikoen for finansiell ubalanse øker, sier Geving i en pressemelding.

Les også: Sjeføkonom: – Det blir stor ståhei om Norges Bank ikke kutter renta nå

– Høy risiko med lav rente

Han sier videre at utviklingen i boligmarkedet har gått raskere enn noen hadde forutsett. Og viser til at boligprisene økte i fjor og har fortsatt å stige så langt i 2015.

– I pressområder som Oslo selges 8 av 10 boliger over verditakst. Selv om enkelte utviklingstrekk kan bremses av tiltak på kreditsiden, vil det være høy risiko for økonomisk tilbakeslag så lenge boligmarkedet er overstimulert av lav rente, sier Geving i meldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må øke nybyggingstakten

Også Huseiernes Landsforbund etterlyser økt boligbygging for virkelig å få bukt med problemet.

– Finanstilsynets nye forskrifter vil dempe utlånsveksten noe og dermed i en viss grad bidra til å redusere boligprisøkningen, men ved siden av dette er det økt nybyggingstakt vi trenger, sier generalsekretær Peter Batta i Huseiernes Landsforbund i en pressemelding.

Strammere utlånspraksis vil bidra til å dempe frykten for såkalte «boligbobler», noe som er vesentlig for et trygt boligmarked, mener han.

– Men skal vi gjøre noe som monner over hele spekteret av boligmarkedet, må det bygges og fortettes i pressområder og langs jernbane og forstadsbaner rundt byene, fortsetter Batta i meldingen.

Norges Eiendomsmeglerforbund vil knytte noen kommentarer til Finanstilsynets anbefalinger.

- Vi deler finansmyndighetenes bekymring for et galopperende boligmarked med en ukontrollert pris- og gjeldsspiral. Vi tror likevel at tiltak på kreditsiden vil ha begrenset effekt på kort sikt. Boligmarkedet er preget av ubalanse mellom tilbud og etterspørsel. Det er over tid bygget for få boliger til å mette den økende etterspørselen. Lånerentene er svært lave, og det er skapt en forventning om at rentene skal ned på enda lavere nivåer. Dersom Norges Bank senker styringsrenten ytterligere denne uken frykter vi at det stimulerer nye låneopptak i et omfang som vil overstyre effekten av andre tiltak. Det er for få boliger i markedet, og fortsatt nok av kredittverdige kjøpere som er villig til å betale godt for sin drømmebolig. Da vil prispresset vedvare, og risikoen for finansiell ubalanse øker, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Utviklingen i boligmarkedet har gått raskere enn noen har forutsett. Husholdningenes gjeld har vokst 20 % de siste tre årene, husholdningenes disponible realinntekt har vokst omtrent halvparten så mye. 7,5 % av husholdningene har en gjeld på 4 ganger inntekten eller mer. Unge boligkjøpere har aldri opplevd normal styringsrente på 4-5 %. 4 av 10 unge får økonomisk hjelp av familien ved boligkjøp og 1 av 5 unge har avdragsfrie boliglån. Ved utløpet av 2014 var boligprisene 8 % høyere enn 12 måneder tidligere, inflasjonen var kun 2 % i samme periode. Og boligprisene har fortsatt å stige i 2015. I pressområder som Oslo selges 8 av 10 boliger over verditakst. Selv om enkelte utviklingstrekk kan bremses av tiltak på kreditsiden, vil det være høy risiko for økonomisk tilbakeslag så lenge boligmarkedet er overstimulert av lav rente, sier Geving videre.