Ha det fint på balkongen - året rundt

Å flytte til leilighet er ikke ensbetydende med å gi slipp på hage og dyrking av ulike vekster. Slik etablerer du en frodig drømmehage på terrassen eller balkongen. 

Annonsørinnhold fra Thon Eiendom.

Med enkle grep kan det etableres en frodig drømmehage på terrassen eller balkongen året rundt. Brukes krukker og kar smart, så vil uterommet se fint ut med vekster som klarer seg i mange år. Balkongen kan også gi et kortreist tilskudd til matlagingen med egen dyrking av urter, frukt og bær. Et frodig uterom i urbane strøk vil også være et kjærkomment hvilested for insektene våre.

Visste du at Skårerløkka Premium byr på en stor felles takterrasse med urtehage og utekjøkken? Alle leilighetene i Skårerløkka Premium har også balkong eller terrasse. Les mer om Skårerløkka Premium her.

Dette må du vite om klimasoner

Det første vi alltid må gjøre når drømmehagen skal etableres, er å kartlegge solforhold og klimasone. Norge er delt inn i 8 ulike klimasoner som beskriver hvor tøft det er for plantene. Klimasone 1 beskriver de aller mildeste strøkene, mens klimasone 8 er nærmere fjellstrøkene. For å sikre god vekst, er det viktig å velge planter som vil trives med forholdene akkurat der du bor. Beskrivelsen av klimasoner er i hovedsak beregnet for flerårige vekster. Når det skal dyrkes i krukker, så vil det være en større belastning på vekstene enn om de står plantet i bakken. For å sikre god trivsel bør du derfor velge planter som klarer minimum en klimasone høyere enn hva det er der du bor.

Viktige hensyn å ta

En levegg bestående av robuste vekster er ikke bare flott å se på, det er også supert for å skjerme mot innsyn. Foto: ABC Brand studio
En levegg bestående av robuste vekster er ikke bare flott å se på, det er også supert for å skjerme mot innsyn. Foto: ABC Brand studio

Vind og sol kan påvirke de lokale forholdene på balkongen din. Er det mye vind, er det lurt å skape le for å forhindre rask uttørking av plantene. Å montere en levegg kan være en god løsning, men en rekke mer robuste vekster vil kunne stå imot vinden og dermed fungere som en levende levegg i seg selv. En slik levegg vil også kunne forhindre innsyn.

Har du en balkong med steikende sol hele dagen, så kan det være utfordrende å finne planter som trives. Mye sol krever kontinuerlig tilsyn og store mengder vann. Se derfor på muligheten for å plante større busker, eller små trær, som kan være med på å gi skygge. Da kan de mer skyggeelskende vekstene få bedre betingelser som også de vil trives med. Ved hjelp av beplantningen kan vi få et variert og frodig uterom, hvor det legges til rette for ulike veksters krav.

Drømmer du om ny leilighet med et lettstelt balkongliv? På Skårerløkka Premium kan du få nettopp det! Finn din nye drømmebolig her.

15 robuste flerårige busker og trær som egner seg i krukker

  1. Lerk
  2. Sibirertebusk
  3. Selje
  4. Bjørk
  5. Blærespirea
  6. Furu og en del vintergrønt
  7. Syrinhortensia
  8. Kornell
  9. Syrin
  10. Storrobinia
  11. Sakkalinbeinved
  12. Vingebeinved
  13. Forsythia
  14. Bærbusker - stikkelsbær, rips og solbær
  15. Hengeblodbøk

Sørg for store nok krukker med god plass til jord

Store plantekar med plass til rikelig med jord er viktig for å få plantene til å trives. Foto: ABC Brand Studio
Store plantekar med plass til rikelig med jord er viktig for å få plantene til å trives. Foto: ABC Brand Studio

Alle planter trenger det mest grunnleggende for å leve - nemlig jord, lys og vann. Hva de ulike sortene trenger kan variere voldsomt. I den ene enden av skalaen finner vi sukkulenter som vokser i stein og grus, og i den andre enden er det bregner som knapt tåler å tørke. Når du skal etablere en balkonghage er det å få stort nok jordvolum den største utfordringen.

Ønsker du å ha større planter, som busker og trær, vil veksten ofte begrenses av hvor stor plass røttene har til rådighet. Sørg derfor å ha så store plantekasser eller krukker som mulig. Dette gjelder spesielt på de flerårige vekstene. En større krukke med jord vil gi god plass til røtter og på den måten generere god vekst. Det vil heller ikke være like stort behov for vann og næring i krukker med stort jordvolum.

Alt dette får du på Skårerløkka Premium

  • Alle leilighetene får privat balkong/terrasse
  • Tilgang på 400 kvadratmeter takterrasse med urtehage og utekjøkken, utsikt og gode solforhold
  • Tilgang på lekker 2-roms gjesteleilighet
  • Mulighet for å velge din egen stil på leiligheten. Velg mellom 3 skreddersydde stilpakker
  • Fellesareal til selskap, hjemmekontor eller møterom
  • Oppvarmet hobbyrom / smørebod / sykkelverksted
  • P-plasser med ladestasjon
  • Tilbud og rabatter hos Triaden og Thon Hotels
  • 2 timer gratis håndverker ved innflytting
  • Vaskeplass til bil
  • Innflytting er estimert til 1. kvartal 2025

Få krukkene opp fra underlaget

Uansett om du har stauder, busker eller blomsterløk i krukke, er det viktig med god drenering slik at overskytende vann kan renne unna. Hull i bunnen er første steg. Neste steg er å bruke en lett porøs jord som holder seg lett fuktig og som vannet renner raskt igjennom. Deretter bør krukker og kar stå på klosser slik at de kommer litt opp fra underlaget. Krukkeføtter er et godt hjelpemiddel for unngå frostsprenging. Med en liten avstand fra gulvet og opp til krukkene, så unngår du også stygge merker på underlaget. Får du ikke tak i krukkeføtter, så kan ulike klosser, fliser eller stein fungere godt.

Unngå frostsprenging om vinteren

For å unngå frostsprenging av krukkene må du hindre at nedbør fyller krukken med vann. Et lokk over krukken i en eller annen form vil være et godt hjelpemiddel. Krukker med lokk kan dessuten brukes som et lite sidebord for kaffekoppen.

Finn din drømmebolig med balkong eller terrasse. Book privatvisning hos Skårerløkka Premium her.

Slik velger du riktig jord

Foto: ABC Brand Studio
Foto: ABC Brand Studio

Det er viktig å velge kvalitetsjord som er beregnet for krukker. Har du plantet vekster du vil skal leve i flere år, så er det helt nødvendig med en god jord proppfull av næringsstoffer, kompost og mikroliv. Det vil også alltid være lurt å fylle på med naturgjødsel og organisk materiale i større krukker. Enkelt forklart, så betyr det å legge litt av de kvistene og bladene som visner tilbake i krukkene. Klipp gjerne vissent plantemateriale opp i små biter, og rufse det lett ned i det øverste jordlaget på krukkene. Når dette brytes ned vil det gi ekstra næring til vekstene og gi mat til mikrolivet som er bra for plantenes trivsel.

Utnytt plassen

På en balkong er det som regel begrenset med plass, så plassen må utnyttes maksimalt. Velg gjerne plantekar som får plass under møbler eller i kriker og kroker som ikke er i bruk. På den måten får du en bedre arealutnyttelse. Et lite tre vil for eksempel trives i en større plantekasse, som kan skyves under sofaen. En annen mulighet er å sette en kasse med jord i et hjørne og plante klatrende vekster som kan ledes derfra. Her er det bare å tenke kreativt! Klatreplanter er dessuten supre for å myke opp og gjøre uterommet ekstra frodig. Her finnes det en mengde ettårige og flerårige alternativer.

Når dagene blir varmere og vi flytter ut på balkongen igjen, så kan vi gjerne ta med noen av potteplantene ut på sommerferie. Mange av våre tradisjonelle planter innendørs vil stortrives med frisk luft, så lenge temperaturen er god nok. Husk å sjekk hva de ulike planteartene tåler av temperatur og solforhold. Husk å gi vekstene en myk overgang til utemiljøet med en gradvis tilvenning.

Skårerløkka Premium har leiligheter i alle størrelser, med små og store balkonger og privat takterrasse. Finn boligen som passer for deg her.

15 klatreplanter som trives i krukke

  1. Klematis
  2. Humle
  3. Kaprifol
  4. Klatrehortensia
  5. Eføy
  6. Klatrerose
  7. Rødkattebusk
  8. Villvin
  9. Klokkeranke (ettårig)
  10. Blodbeger (ettårig)
  11. Blomkarse (ettårig)
  12. Praktvindel (ettårig)
  13. Gloriosa (ettårig/knoller kan overvintres inne)
  14. Prydbønner (ettårig)
  15. Lukterter (ettårig)

Plant kjøkkenhagen i krukker

Foto: ABC Brand Studio
Foto: ABC Brand Studio
Balkongen er et ypperlig sted for planting av spiselige urter og grønnsaker. Foto: ABC Brand Studio
Balkongen er et ypperlig sted for planting av spiselige urter og grønnsaker. Foto: ABC Brand Studio

Stadig flere ønsker å dyrke egne urter og grønnsaker, og det er lite som slår det å kunne høste kortreist. På en balkong vil det ofte være godt og varmt med supre forhold for de varmeelskende vekstene som tomat, chili og urter. Mulighetene er mange, og det meste kan dyrkes i krukker og kasser. Tenk igjennom hva du liker best og hva som faktisk vil bli brukt.

En stor krukke med urter vil alltid være super til kokkeleringen mens bærbusker vil gi frodige planter med god avling. Har du større plantekar kan søyleepletre eller kirsebær være et alternativ. Men det er ikke bare urter og grønnsaker som kan høstes. Plant også gjerne en del spiselige blomster som kan fungere til pynting av ulike retter. Blomstene vil også være et godt næringstilskudd for insektene som kommer innom på besøk. Der det er mulig, så vil en tanke om kombinasjonen pryd og nytte være smart for deg og miljøet.

20 spiselige vekster som kan egne seg på balkongen:

  1. Urter i fleng
  2. Tomat
  3. Chili og paprika
  4. Agurk
  5. Hvitløk
  6. Sukkererter
  7. Mangold
  8. Physalis
  9. Plukksalat
  10. Ruccola
  11. Reddiker
  12. Poteter
  13. Søyleeple
  14. Blomkarse
  15. Agurkurt
  16. Ringblomst
  17. Kornblomst
  18. Signettagetes
  19. Fuchsia
  20. Stemor

Slik lykkes du med blomsterløk

Plant løkblomster på høsten og gled deg til våren! Foto: ABC Brand Studio
Plant løkblomster på høsten og gled deg til våren! Foto: ABC Brand Studio

Planting av blomsterløk er et hyggelig gjøremål på høsten og utvalget er stort. Planting av blomsterløk i krukker byr på andre utfordringer enn om de plantes direkte i bakken. Husk alltid å bruke en krukke med veldrenert jord og hull i bunnen. Legg et lokk på krukken for å hindre nedbør som senere fryser til is og som kan skade løkene. De fleste blomsterløk bør få en kuldeperiode for å aktivisere blomstringen. Løk i krukke gir normalt en tidlig blomstring. En annen fordel med krukker er at de enkelt kan flyttes i uterommet. Velg gjerne robuste sorter som scilla, snøstjerner, krokus, vårpryd og perleblomster.

Dette gjør du om høsten

Om høsten er det tid for å verne plantene mot frost. Bruk striestrekk over plantene for å skjerme mot vær og vind, og legg gjerne et lokk over krukkene. Foto: ABC Brand Studio
Om høsten er det tid for å verne plantene mot frost. Bruk striestrekk over plantene for å skjerme mot vær og vind, og legg gjerne et lokk over krukkene. Foto: ABC Brand Studio

Når høsten nærmer seg er det tid for å rydde og klargjøre for vinteren. Pakker vi inn sårbare vekster i strie eller annet naturmateriale, så vil de være bedre rustet for overvintringen. Innpakningen beskytter også mot den sterke vårsola, så ikke fjern tildekkingen før jorden er tint. Med en luftig beskyttelse mot sol og vind vil plantene være trygge. Hardføre vekster som ikke pakkes inn kan gjerne bindes opp med et hampsnøre for å unngå at grener brekker under tyngden av snøen.

Se videoen for flere tips til balkongen og terrassen. Artikkelen fortsetter under.

Meld din interesse for Skårerløkka Premium her.

Bruk balkongen året rundt

Skårerløkka Premium byr på en stor felles takterrasse med urtehage, utekjøkken, utsikt og gode solforhold. I tillegg har har alle leilighetene privat balkong/terrasse. Foto: Goldbox / Thon Eiendom
Skårerløkka Premium byr på en stor felles takterrasse med urtehage, utekjøkken, utsikt og gode solforhold. I tillegg har har alle leilighetene privat balkong/terrasse. Foto: Goldbox / Thon Eiendom

Når alt er ryddet og renset og blomsterløkene er plantet, er det tid å ta frem lykter og pledd. Gjennom hele vinterhalvåret kan balkongen være et ekstra rom til nytte og kos. La grillen bli stående slik at den er lett tilgjengelig. På gode vinterdager er det mye godt å tilberede på grillen. I tillegg bør noen gode sittemøbler få stå igjen slik at du enkelt kan pakke deg inn i et varmt pledd, og ta med deg en varm kopp kaffe i solveggen. Det er mange herlige dager utover høsten og før vi vet ordet av det, så er våren her igjen!

Ta kontakt med salgssjef boligsalg Stig Christiansen.
Ta kontakt med salgssjef boligsalg Stig Christiansen.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
brand-studio
ABC BrandStudio er en avdeling i ABC Startsiden as.
I samarbeid med annonsør utvikler ABC Brand Studio innhold, som publiseres på alle plattformer til ABC Startsiden og i sosiale medier. Annonsøren kan også publisere innholdet på egne flater.
Innhold laget av ABC Brand Studio er tydelig merket, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt og produsert i samarbeid med en annonsør.