Mot streik i British Airways

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fare for streik i British Airways
Retten avviste flyselskapets begjæring for å avverge pilotstreiken.

Flyselskapet British Airways har ifølge The Guardian tapt forsøket på å blokkere pilotenes planlagte streik, som nå kan skje i neste måned.

Dermed vil streiken kunne ramme ferieplanene til flere hundretusener.

En votering blant 93 prosent av flyselskapets 4.000 piloter stemte på mandag for å avvise forhandlingstilbudet fra selskapet om en ny treårig lønnsavtale.

Les også: British Airways bøtelagt nesten to milliarder etter datatyveri

Ville over inflasjone

Pilotene krevde å få lønnsjustering over inflasjonen som også inkluderte at lønningene justeres av selskapets overskudd. Slik at lønnskuttene de tok under finanskrisen reflekteres i årets oppgjør.

– Vi ønsker ikke å skape problemer for våre kunder, hvilket vi har jobbet med siden forhandlingene begynte i november i fjor. Det er BA som har gjort det beklagelige valget og trekke forhandlingene ut i sommermånedene, sier pilotenes fagforeningsleder Brian Strutton.

Det er ikke satt noen dato for når streiken eventuelt vil begynne, men det er på det rene at pilotene må varsle to uker i forveien.

Skuffet over ansatte

Flyselskapets talspersoner sier til avisen at de er skuffet over at fagforeningen har valgt å true reiseplanene til mange tusener i sommerferien. Selskapet mener at deres foreslåtte lønnsøkning på 11,5 prosent er rettferdig.

British Airways stod for største andel av eier IAGs overskudd før skatt på 31 milliarder kroner i fjor. Flyselskapet frakter rundt 145.000 passasjerer hver eneste dag.

Har du sett?: Slik blir businessklasse på British Airways' nye Airbus-fly

På toppen av en eventuell pilotstreik er det varslet en streik blant de bakkeansatte i selskapet på Heathrow, som allerede fredag vil begynne en walkout.

– De reisende vil se lengre køer i sikkerhetskontrollen, men vi vil fokusere på å få sendt så mange familier på vei til sine destinasjoner som vi klarer, sier flyplassjef John Holland-Kaye til The Guardian.

IAG har tidligere vurdert å kjøpe flyselskapet Norwegian.