Her stuper Mads ned Besseggen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her stuper Mads ned Besseggen – på sykkel!
28-åringen fra Valdres gikk mot turistene og syklet ned Norges mest berømte egg. 

Mer enn 30.000 fotturister fra inn- og utland krysser Besseggen i Jotunheimen i Oppland hvert år, noe som gjør den til en av Norges mest populære fjellturer. 28 år gamle Mads «Makkan» Haugen gjorde det motsatte av alle turistene; han tok med seg sykkelen til toppen og stupte ned eggen.

– Jeg forstår jo at folk kanskje synes det er litt tullete. Jeg hadde ikke gått eller sett Besseggen i forkant. Jeg forhørte meg litt med kompiser som hadde gått der, og de sa jo alle at det ikke gikk å sykle. Men det var egentlig ganske overkommelig, innrømmer Haugen i en pressemelding fra Red Bull som 28-åringen har produsert filmen i samarbeid med.

Se også: 5 grunner til å legge høstferien til Norge

– Ikke gjør som meg

Jotunheimen viste seg fra sin beste side da den profesjonelle downhill-syklisten satte utfor, med strålende solskinn, god sikt og lite vind, men Haugen anbefaler ikke turister å gjøre som ham.

– Hadde jeg sett eggen fra nedsiden før jeg syklet den så tror jeg ikke at jeg hadde tatt så lett på det, jeg fikk jo ikke helt begrep eller inntrykk av hvor skummelt eller farlig det egentlig er. Det er ikke noe jeg vil oppfordre andre til å gjøre, men jeg er glad jeg har gjort det, forteller han.

Er du en som sykler til jobb i ny og ne og ikke konkurrerer i downhill, slik som Mads Haugen, anbefales det altså å knyte på seg fjellskoene før man krysser Besseggen.

(Artikkelen fortsetter under)

UTSIKT: Proffsyklisten nyter synet av Gjende før han setter utfor eggen. Les mer Lukk

Les også: Til topps i høstfjellet

Krevende heldagstur

Turen over Norges mest populære egg er på 13,3 kilometer og tar cirka åtte timer, ifølge UT.no, men det er en krevende tur som må planlegges. De fleste begynner turen med båt inn til Memurubu og går derfra. Da klatrer du oppover eggen i stedet for å måtte klyve nedover, men det finnes alternativer for den erfarne fjellklatrer. Det anbefales også å overnatte i nærheten om du kommer langveisfra.

Hovedsesongen for Besseggen er juli og august, og de første helgene i september. Men turen kan ofte gås til langt ut på høsten.

Sjekk været før du planlegger turen, for utsikten 1743 meter over havet vil du ikke gå glipp av på grunn av dårlig vær.

Les også: 10 fine fjellturer

NB! All dronefilming er gjort med tillatelse og sykling i nasjonalpark kan kun foregå på etablert stinett.

SE VIDEO: Her sykler Eskil baklengs ned Trollstigen i 80 km/t:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her sykler Eskil baklengs ned Trollstigen i 80 km/t Les mer Lukk

SE VIDEO: Ola brukte ett år – resultatet er slående vakkert:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ola brukte ett år – resultatet er slående vakkert Les mer Lukk