Ny WWF-rapport:

Verdensarvsteder truet av olje og gruvedrift

Great Barrier Reef i Australia trues både av gruvedrift, skipsfart og global oppvarming. Les mer Lukk

Nesten halvparten av alle verdensarvstedene er truet av oljeutvinning, gruvedrift og annen næringsvirksomhet, ifølge miljøorganisasjonen WWF.

Et viktig formål med FN-organisasjonen UNESCOs verdensarvliste er å bidra til at de 229 stedene tas var på for framtidige generasjoner.

Men nesten halvparten av dem er utsatt på grunn av lokal næringsvirksomhet, ifølge en ny rapport fra WWF.

Ifølge rapporten er alle de 114 stedene vist nedenfor truet som følge av skadelig næringsvirksomhet.

Embed: Truede verdensarvsteder

Rapporten viser hvordan verdensarvstedene bidrar til økonomisk og sosial utvikling, men peker også på de globale utfordringene med å bevare stedene.

– Verdensarvstedene bør i høyeste grad beskyttes, men ofte klarer vi ikke å verne selv denne lille delen av jordens overflate, sier generalsekretær Marco Lambertini i WWF International i en pressemelding.

Over 11 millioner mennesker er avhengige av verdensarvstedene for mat, vann, husly og medisin, og kan rammes skadelig næringsvirksomhet.

Great Barrier Reef i Australia trues både av gruvedrift og skipsfart – i tillegg til klimaendringer og varmere havvann.

Les også: Et av verdens største dykkerparadis er i fare

Grand Canyon i USA rammes av demninger og lite bærekraftig bruk av vann, mens hogst av skog skaper problemer for ruinbyen Machu Picchu i Peru.

Tillatelser til gruvedrift skal ha blitt gitt på hele 42 av stedene, mens olje- og gassutvinning er tillatt på 40 av dem. 28 steder skal være utsatt på grunn av demninger og lite bærekraftig vannbruk.

Mange av stedene er truet av flere former for næringsvirksomhet.

Les også: – WWF-rapport: Det står dårlig til med havene