NHO Luftfart venter skrinlagt flyavgift etter ESA-refs

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Les mer Lukk

Flypassasjeravgiftens unntak for reisende som bytter fly, kan være ulovlig statsstøtte, mener ESA. NHO Luftfart ber finansminister Siv Jensen (Frp) ta en real pustepause.

– Brevet fra ESA vil sette en stopper for forslaget til flypassasjeravgift som regjeringen vil innføre fra 1. april. Nå må regjeringen sørge for å utrede denne saken grundig, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til NTB.

– Han mener brevet som EFTAs overvåkingsorgan ESA onsdag sendte Nærings- og fiskeridepartementet, er strengt.

– Regjeringen har ikke varslet ESA om forslaget til flypassasjeravgift. Nå kan det gå lang tid før alle sider ved denne saken er vurdert, sier han.

– Ulovlig

I brevet fastslår ESA at det foreslåtte unntaket som gjøres for passasjerer som skal videre, med samme eller med et annet fly, ikke er forskriftsmessig varslet.

– Hvis det gjennomføres i sin nåværende form, og i en utstrekning som omfatter statsstøtte, vil ESA behandle det som «ulovlig støtte», heter det i brevet.

ESA ber norske myndigheter om å komme med et forhåndsvarsel om flypassasjeravgiften med henblikk på bekymringene overvåkingsorganet har.

– Den eneste måten regjeringen kan komme seg unna dette på, er å dobbeltbeskatte alle transferpassasjerer (passasjerer som skal videre med et annet fly. Red anm.). Det er i så fall dårlig nytt for alle som bor i distriktet og er avhengige av flybytte for å komme seg hjem, sier Lothe.

Les også: LO sier nei til flypassasjeravgift

– Trekk avgiften

Senterpartiets Geir Pollestad tolker brevet på samme måte som Lothe i NHO Luftfart.

– ESA har gjort det Siv Jensen burde ha gjort for lenge siden – nemlig dratt i nødbremsen for flyseteavgiften. Dette må bety at avgiften ikke innføres 1. april, sier Pollestad.

Han ber regjeringen trekke hele avgiften, som kom i stand som et resultat av de borgerlige budsjettforhandlingene på Stortinget i fjor høst.

– Avgiften har dårlig miljøprofil og rammer distriktene. I tillegg er den konkurransevridende, og det er det som har fått ESA til å reagere, sier Pollestad, som leder Stortingets næringskomité.

Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen mener ESAs anførsler viser at regjeringen har hasteinnført en avgift uten nødvendig utredning.

– Det viser at det politiske flertallets forutsetninger i denne saken, ikke holder. Det er dårlig politisk håndverk fra regjeringen, sier han.

Ingen i Finansdepartementet har til nå hatt anledning til å kommentere brevet fra ESA overfor NTB.

Les også: Venstre sier Frp-motstand førte til flypassasjeravgift