Nav venter lavere arbeidsledighet

Illustrasjonsfoto. Nav
Nav forventer at fallet i arbeidsledigheten vil fortsette ut året og gjennom neste år – men i et roligere tempo enn den siste perioden.

Navs nye arbeidsmarkedsprognose peker på flere lyspunkter for norsk økonomi:

* Ny oppgang i oljeinvesteringene i år og neste år.

* Høyere vekst internasjonalt og fortsatt lav kronekurs vil bidra til økt eksport av norske varer og tjenester.

* Høyere sysselsetting og økt lønnsvekst vil bidra til videre vekst i konsumet i år og neste år.

Fallende boliginvesteringer trekkes imidlertid fram som noe som vil påvirke utviklingen i arbeidsmarkedet negativt.

– Vi har sett en tydelig bedring i arbeidsmarkedet i over ett år. Sysselsettingen tok seg opp gjennom 2017, og i første kvartal i år økte den kraftig. Framover venter vi noe høyere vekst i norsk økonomi enn vi hadde i fjor. Dette vil bidra til at etterspørselen etter arbeidskraft øker, men også at flere melder seg på arbeidsmarkedet. Derfor venter vi at ledigheten vil fortsette å falle fram til utgangen av 2019, men saktere enn hittil i år, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Nav venter at antallet registrerte helt ledige vil gå ned fra 74.000 i gjennomsnitt i fjor til 64.000 i år. Dette tilsvarer en ledighet på 2,3 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,7 prosent i fjor. For 2019 venter Nav i snitt 62.000 helt ledige, tilsvarende 2,2 prosent av arbeidsstyrken.

– Dette vil være den laveste ledighetsraten siden 2007 og 2008, før finanskrisen. Den er også lav i et historisk perspektiv. Siden Nav startet registreringene av ledighet i 1948 har snittet ligget på 2,2 prosent. Ser vi på de siste 30 årene, har gjennomsnittet vært på 3,3 prosent, sier Vågeng.