Investor advarer mot tapsbombe i forbrukslån

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

Forbrukslånsbankene er «lånehaier», som skjuler den bomben dårlige betalere kan utgjøre, mener investor og tidligere bankanalytiker Sigmund Håland.

I en kronikk i Dagens Næringsliv advarer Håland mot de spesialiserte forbrukslånsbankene. Han hevder Norge er et paradis for banker som låner ut penger til dårlige kunder, i et marked med høy vekst og få utlånstap.

– Dette er banker med aggressiv markedsføring, de tar svært høye renter og flere av kundene havner i økonomiske problemer. Likevel ser finansmarkedet ut til å være overbegeistret, sier Håland. Han mener mange av kundene i disse bankene er på etterskudd med betaling av renter og avdrag, og slik skjules en mulig tapsbølge.

Fra 2018 blir det innført nye regnskapsregler som vil tvinge banker til å ta tap tidligere og det kan få problemet fram i lyset.

Håland har sett på kunder hos tre aktører i dette markedet, Bank Norwegian, Komplett Bank og yA Bank, og konkluderer med at 20 prosent av kundene er på etterskudd med betaling i en eller annen form.

Finansdirektør Pål Svenkerud i Bank Norwegian avviser tallene som feil. Komplett Bank vil ikke kommentere konkrete tall og yA Bank har ikke svart på avisens henvendelser.

Les også:

Forbrukerrådet: – Altfor enkelt å få forbrukslån

Kjappe forbrukslån kan bli forbudt

Slår inkasso-alarm om forbrukslån: – Man kan fort havne i rentefloka