Jensen vurderer tiltak mot boliggjeldsboomen

Finansminister Siv Jensen (Frp) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i møte om boligprisene. Les mer Lukk

Nordmenns økte boliggjeld fører til uro langt inn i regjeringskorridorene. Nå vurderer finansminister Siv Jensen (Frp) om det bør iverksettes ytterligere tiltak.

Mandag kalte hun og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) ulike fagmiljøer, deriblant bygge- og finansnæringen, inn til møte for å diskutere tiltak mot den rekordhøye prisveksten i boligmarkedet.

Den voksende boliggjelden i norske husholdninger utgjør nå den største faren for norsk økonomi, ifølge Norges Bank. Det siste året har boligprisene steget med 12 prosent på landsbasis, og med over 20 prosent i Oslo.

Nordmenn er nå faretruende nær gjeldstoppen i Europa.

– Gjelden i husholdningene øker raskere enn inntektene. Vi vurderer nå om og i tilfelle hvilke tiltak vi bør innføre, sier Jensen til NTB.

I en vurdering av norsk økonomi som ble lagt fram mandag, påpeker også IMF at et fall i boligmarkedet kan få store konsekvenser for bank- og finansmarkedene.

Arbeidsminister Hauglie: – Ikke bekymret for at tyngre Nav-brukere faller utenfor

Bygge mer

Kommunalministeren peker på at ett av de viktigste grepene er å sørge for bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel på boligmarkedet.

– Det viktigste vi kan gjøre, er å bygge mer, raskere, og derfor gjennomfører vi nå store forenklinger i plan- og byggeloven og de tekniske forskriftene. Det gjør at boligbyggingen har tatt seg kraftig opp, sier Sanner til NTB.

Samtidig investerer stadig flere i sekundærbolig, noe som har bidratt til å presse prisene oppover. I Oslo blir nær en tredel av boligene solgt til spekulanter.

Les også: – Vinteren for oljebransjen blir veldig tøff

Til bunns

Økonomer har tidligere pekt på at denne utviklingen vil være svært vanskelig å snu om man ikke skjerper skatten på sekundærbolig kraftig.

Noen skatteskjerpelse vil imidlertid ikke Jensen være med på – foreløpig.

– Vi prøver nå å komme til bunns i hva som er den faktiske situasjonen. I denne debatten må vi kjenne fakta best mulig. Da vil det bli lettere å treffe de riktige konklusjonene, sier hun.

– Jeg har ikke dårlig tid. Gjør vi for mye på feil tidspunkt, kan det bidra til å forsterke den negative utviklingen, føyer hun til.

Fra bankene fikk finansministeren et klart råd om ikke å begrense bankenes fleksibilitet på boliglån. Finanstilsynet har foreslått at bankene ikke skal kunne gi lån utover 85 prosent sikkerhet.

Les også: – Å velge fastrente er litt som å kjøpe en forsikring

Tiltak

Jensen varsler at regjeringen vil legge fram tre konkrete tiltak før jul, blant dem en ny forskrift om boliglån.

– Innspillene som er kommet på møtet, vil være nyttige i det videre arbeidet med boliglånsforskriften. Regjeringen vil fatte sin beslutning i god tid før nyttår, lover finansministeren.

Regjeringen foreslår å opprette et gjeldsregister. Forslaget er nå ute på høring. I tillegg vurderes en ny forskrift for forbrukslån.

Norsk milliardær: – Nav bommer ganske kraftig