Eksperter: Vanskelig å trekke oljefondet helt ut av skatteparadiser

Det vil være vanskelig eller umulig å gå helt ut av skatteparadiser for oljefondet, her ved direktør Yngve Slyngstad, mener ekspertene. Arkivfoto: Terje Pedersen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Flere eksperter mener oljefondet ikke kan gå helt ut av skatteparadiser og samtidig oppfylle kravet om å investere bredt. Men de skiller mellom ulike typer skatteparadis.

Oljefondet eier 1,3 prosent av verdens aksjer, og Dagens Næringsliv har spurt flere eksperter hvor enkelt det er for fondet å gå helt ut av skatteparadiser og samtidig følge strategien om å investere bredt i verdensmarkedet.

– Det er umulig, svarer professor i finans Bernt Arne Ødegaard ved Universitetet i Stavanger. Skatteprofessor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI utdyper i sitt svar.

– Vi må skille mellom stater som ikke gir opplysninger, og skatteparadiser i betydning lavskattland. I det sistnevnte kan vi ikke ha en regel om at oljefondet ikke kan være investert. Definerer man den amerikanske delstaten Delaware som skatteparadis – der mange selskaper er registrert – blir det vanskelig å opprettholde strategien om å være bredt investert, sier Gjems-Onstad.

– Den moralske indignasjon må primært gjelde land som bidrar til korrupsjon og å skjule penger.

Ødegaard sier hver investering fondet gjør i et skatteparadis må undersøkes for seg, dersom man skal klare å vurdere om det er snakk om ulovlig skatteunndragelse eller lovlig skatteplanlegging.