– Derfor er kronen så svak

Magne Østnor. Foto: Finansavisen Les mer Lukk

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets har en teori om hvorfor den norske kronen er så svak.

Mens oljeprisen har steget ti prosent i år og norsk økonomi går så det suser, følger ikke kronen etter. DNB Markets' valutastrateg Magne Østnor mener ifølge DN at kronesvekkelsen skyldes forhold som er helt utenfor Norges kontroll.

– Vi har et geopolitisk klima som har vært ruskete den siste tiden, så når det da skjer så mye internasjonalt, er ikke kronen så interessant lenger, sier Østnor.

Faktorene er mange; ny populistisk regjering i Italia, valutakollaps i Tyrkia, amerikanske sanksjoner mot Iran, EU og USAs anstrengte forhold til Russland, forholdet mellom USA og Nord-Korea, samt handelskrig.

– Konsekvensene av dette er at flere ting peker mot svakere global vekst. Både toll på kinesiske og amerikanske importvarer og vanskeligheter for fremvoksende økonomier gir lavere vekst i global handel. Hvis den globale veksten svikter vil man vente svakere oljeetterspørsel, som vil gi negativ utvikling i oljeprisen og dermed også for kronen, sier Østnor til DN.

Et annet forhold er at den norske kronen ofte handles i takt med valutaer i fremvoksende økonomier. Disse svekker seg ofte når stemningen blir dårligere.

Mens euroen i dag koster 9,67 kroner, venter DNB en kurs på 9,30 kroner i 2019.

– Jeg vil karakterisere det som en fortsatt svært svak krone, sier Østnor.

Les også: Spår lønnsvekst på 2,3 prosent

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no