Kapitals liste over Norges mektigste kvinner 2017: Her er nykommerne

Marianne Eikvåg Groth (H) ble utnevnt til statsekretær 17. juni 2016. Les mer Lukk

– I vårt samfunn er det naturlig å se kvinner lede og utøve innflytelse på lik linje med menn, sier statsekretær Marianne Eikvåg Groth, Norges 21. mektigste kvinne.

Topp 10 nykommere:  
  1. 21. plass: Marianne Eikvåg Groth (35), Statssekretær (H) ved Statsministerens kontor
  2. 22. plass: Sunniva Ihle Steinstad (33), Statssekretær (H) ved Statsministerens kontor
  3. 26. plass: Elin Floberghagen (47), Generalsekretær Norsk Presseforbund
  4. 34. plass: Lisbeth Fransplass (51, Ekspedisjonssjef for Integreringsavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet
  5. 38. plass: Lan Marie Nguyen Berg (30),Byråd (MDG) for miljø og samferdsel i Oslo
  6. 40. plass: Thorhild Widvey (61) Styreleder i Statkraft, styremedlem i Wada, styremedlem i Kværner, gode politiske kontakter
  7. 46.plass: Trude Måseide (49) Kommunikasjonsdirektør ved Statsministerens kontor
  8. 49. plass: Linda Bernander Silseth (54) Styreleder i Norsk Tipping, styremedlem i Avinor, styreleder i bl.a. Stiftelsen Nasjonalmuseet for kunst
  9. 52. plass: Lisbeth Normann (57) Statssekretær (H) i Helse- og omsorgsdepartementet
  10. 54. plass: Anette Carnarius Elseth (43) Statssekretær (FrP) i Justis- og beredskapsdepartementet

Kilde: Kapital

Det er kanskje ingen stor overraskelse at statsminister Erna Solberg (H) troner øverst på Kapitals liste over Norges 100 mektigste kvinner - tett fulgt av finansminister Siv Jensen (Frp).

Det skjer imidlertid mye innen politikk og næringsliv på et år. Det legges nye politiske kabaler og makt flyttes. Dermed havner også mindre kjente navn på prestisjelisten - to av dem er statssekretærer på Statsministerens kontor (SMK).

– Noe vi skal feire og forsvare

Marianne Eikvåg Groth (35) er ifølge Kapital Norges 21. mektigste kvinne. Hun troner også øverst på listen over nykommerne. Groth ble utnevnt for statssekretær for statsminister Erna Solberg juni 2016. Ifølge Kapital ble hun håndplukket for stillingen og regnes som svært dyktig. Hun er tidligere næringspolitisk direktør i Eika Gruppen.

Da ABC Nyheter tok kontakt med Groth, ante hun ikke at hun sto på lista og ble litt overrasket.

– I vårt samfunn er det naturlig å se kvinner lede og utøve innflytelse på lik linje med menn. Det er noe vi skal både feire og forsvare. At Kapital bidrar til å synliggjøre innflytelsesrike kvinner er flott. For min egen del har jeg ikke sett listen og vet ikke om jeg står på den, sier Groth til ABC Nyheter.

Les også:Fra Eika til Statsministerens kontor

På 22. plass finner vi Sunniva Ihle Steinstad (33) som også er statssekretær ved SMK. Hun er tidligere kommunikasjonssjef i Høyre.

Lan Marie er 38. mektigste

Andre nykommere fra politikken er Miljøpartiet De Grønnes Lan Marie Ngyen Berg (30), byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Trude Måseide (49) som er kommunikasjonsdirektør ved SMK og Lisbeth Normann (57) som er statsekretær (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

I tillegg finner vi to nyutnevnte statsekretærer i justis- og beredskapsdepartementet Anette Carnarius Elseth (43) og Toril Charlotte Ulleberg Reynolds (30).

Ingvil Tybring-Gjedde (Frp) er også en nykommer på listen. Hun er statssekretær i Olje- og energidepartementet. Hun er forøvrig gift med stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde.

Les hele listen over Norges 100 mektigste kvinner i morgendagens utgave av Kapital.

VIDEO: Her kåres Norges mektigste kvinner.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Erna Solberg igjen kåret til Norges mektigste kvinne Les mer Lukk