Polakker saksøker sjefen for lønn

Dommen er ventet å falle i Bergen tingrett tidligst fredag. Illustrasjonsfoto: Les mer Lukk

Seks polske arbeidere har gått til sak mot bemanningsbyrået Clockwork, der de er fast ansatt. Arbeiderne krever lønn også mellom oppdrag.

Dommen i Bergen tingrett blir en viktig prinsippavgjørelse i norsk arbeidsliv, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi mener at når man har fast ansettelse skal man ha fast lønn. Dette er en utrolig viktig prinsipiell sak der utfallet vil få stor betydning for norsk arbeidsliv, sier distriktssekretær i Fellesforbundet i Hordaland, Geir Olsen, til ANB.

Dommen er ventet tidligst fredag. Det er første gang fast ansatte i et bemanningsbyrå har gått til sak mot arbeidsgiver med krav om fast lønn også mellom oppdrag, skriver nyhetsbyrået.

Les også: Støre vil fjerne nulltimerskontrakter

Stridens kjerne er om ansettelsesforhold der det ikke utbetales lønn mellom oppdrag kan regnes som faste ansettelser. Norge har strenge bestemmelser for bruk av midlertidige ansettelser.

Selv om de Clockwork-ansatte som har gått til søksmål er fast ansatte får de i dag ikke lønn om de ikke jobber på et bestemt oppdrag. Lovligheten av denne praksisen, «fast ansettelse uten garantilønn» skal nå vurderes av retten.

Administrerende direktør i Clockwork, Jostein Hatlebrekke, sier til ANB at bedriften ikke ønsker å kommentere saken før dom.

Les også:

Norge vil skjerpe kontrollen av polske verft

Fellesforbundet med millionstøtte til de rødgrønne