Dollarløft kan gi F-35-smell på 25 milliarder

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen foran F-35-flyet Norge skal kjøpe inn. Foto: Laura Buckman (NTB scanpix) Les mer Lukk

Den høye dollarkursen gjør at kampflyene Norge skal kjøpe kan komme til å koste minst 25 milliarder kroner mer enn planlagt.

Det kommer frem av Forsvarsdepartementets interne beregninger, skriver Klassekampen.

Det offisielle anslaget for innkjøp, drift og oppdateringer av 52 kampfly av typen F-35 er på 261,3 milliarder kroner over en periode på 30 år. Men en gradert analyse av kostnadene beregner totalprisen til 286,6 milliarder kroner, som tilsvarer en kostnadssprekk på 25,5 milliarder.

Bakgrunn: Dollarsmell kan føre til ny behandling av F-35-kjøpet

Prisøkningen skyldes at dollarkursen har steget kraftig siden de opprinnelige beregningene ble gjort i 2012 – med en gjennomsnittlig dollarkurs på 6,47 kroner. I usikkerhetsanalysen for 2015, som Klassekampen har fått innsyn i, har departementet oppjustert kursen til 7,89. Siden har dollaren steget ytterligere.

Kommunikasjonssjef Endre Lunde i kampflyprogrammet understreker at det er valutaen, og ikke en generell kostnadsvekst, som er problemet for flykjøpet.

«Kampflyene er i likhet med resten av Forsvaret svært utsatt for valutarisiko, og det kommer vi ikke utenom. Beregningene våre viser at kostnadene ved å drifte og oppgradere F-35 faktisk ligger an til å bli lavere enn forventet, men som dette estimatet viser vil en varig høy valutakurs trekke kostnadene opp igjen», skriver Lunde i en epost.

Les også: Norges nye kampfly vises fram på britisk flyshow