Belgisk enighet om frihandelsavtalen med Canada

Belgias utenriksminister Didier Reynders. Les mer Lukk

Belgia har løst den interne striden som har blokkert signeringen av EUs handelsavtale med Canada.

Den såkalte CETA-avtalen skulle etter planen undertegnes av statsministrene fra Belgia og Canada under et toppmøte i Brussel torsdag. Men møtet måtte avlyses da den belgiske regionen Vallonia nektet å godta betingelsene.

Den franskspråklige regionen klarte dermed i realiteten å hindre at EU kunne inngå frihandelsavtalen med Canada.

Etter intens møtevirksomhet kom kontrabeskjeden ved 12.30-tiden torsdag, da belgiske myndigheter kunngjorde at den interne striden var løst og at avtalen dermed er klar til å bli undertegnet.

Enigheten skal presenteres på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Canada klar

Det er uklart når EU vil signere avtalen med Canada. Først skal Belgia sende avtalen ut til de 28 EU-landene. Deretter kan den formelle signeringen finne sted.

EU-ledere har optimistisk sagt at de trodde Belgias føderale regjering skulle klare å få på plass en enighet før midnatt onsdag kveld, men slik gikk det ikke. Uten en slik enighet i sikte med det første, valgte derfor Canadas statsminister Justin Trudeau å bli hjemme.

– Den canadiske delegasjonen drar ikke til Europa nå. Men Canada er klar til å skrive under på denne viktige avtalen når Europa er klar, het det fra Trudeaus kontor onsdag kveld.

Bakgrunn: EU-lederne klarte ikke å knekke veto mot CETA-avtalen

Motstand

En del av Vallonias motstand gikk ut på at avtaleutkastet var enormt omfattende og de krevde mer tid til å få på plass et solid juridisk grunnlag. Leder i Vallonias regionforsamling, André Antoine, sa mandag at det er viktig at avtalen er riktig, fordi den vil kunne bane vei for en større og mer omfattende frihandelsavtale senere med stormakter som USA og Kina.

Vallonia ønsker dessuten garantier for at CETA ikke kommer til å skade lokalt landbruk og andre interesser.

Forhandlingene om CETA-avtalen har pågått i sju år. Avtalen regnes som en generalprøve på den mer kontroversielle TTIP-avtalen som ennå ikke er ferdigforhandlet mellom EU og USA.

Frihandelsavtalen CETA:  

* Canada og EU ble i 2014, etter fem år med forhandlinger, enige om en frihandelsavtale (CETA).

* Avtalen skulle ratifiseres av EU 18. oktober og undertegnes 27. oktober, men 14. oktober sa den belgiske regionen Vallonia nei til å gi Belgias regjering fullmakt til å undertegne den.

* Motstanderne reagerer blant annet på at avtalen, i likhet med TTIP, vil gi private selskaper beskyttelse mot statlige reguleringer.

* CETA blir sett på som en generalprøve på den mer kontroversielle TTIP-avtalen mellom EU og USA som ennå ikke er ferdig forhandlet.

* CETA vil avskaffe nesten all toll mellom EU og Canada, bortsett fra på landbruksprodukter. Canadiske selskaper vil dessuten få konkurrere om offentlige kontrakter i EU-landene.

* Tilhengerne mener CETA vil øke handelen mellom EU og Canada med 20 prosent, eller 12 milliarder euro – 108 milliarder norske kroner – i året.

* Torsdag 27. oktober ble det kjent at Vallonia ikke lenger vil blokkere signeringen.

(Kilde: AFP)