Økonomer mener Norges Bank må kutte renten

Sentralbanksjef Øystein Olsen på pressekonferansen i forbindelse med rentemøtet i oktober. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Fallet i oljeprisen gjør at Norges Bank må kutte styringsrenten nå, mener økonomiprofessorene Steinar Holden og Ragnar Torvik.

– Jeg mener det er helt riktig at Norges Bank senker renten nå, sier professor Ragnar Torvik ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) til Dagens Næringsliv.

Han sier oljeprisfallet fra over 110 dollar fatet i juni til under 70 dollar nå gjør at det som var riktig rente da, ikke er riktig rente nå. Han anbefaler derfor Norges Bank å kutte renten med et kvart prosentpoeng på torsdagens rentemøte.

Også professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo anbefaler et rentekutt på 0,25 prosentpoeng.

– Oljeprisfall og lavere oljeinvesteringer har negative konsekvenser for norsk økonomi. Arbeidsledigheten er på vei opp, og det er vanskelig å få jobb nå. Dette taler klart for å senke renten. Jeg er enig i at det kan være lurt å være tidlig ute og ikke i etterkant, sier Holden til avisen.

Både Holden og Torvik sitter i avisens rentepanel, som gir råd om hva Norges Bank bør gjøre. De øvrige tre medlemmene av panelet, Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI, Knut Røed ved Frischsenteret og Kjersti Haugland i DNB Markets, mener det er tøffe tider, men anbefaler likevel ikke rentekutt nå.