Tokyo-børsen ned mer enn 6 prosent

Børsen i Tokyo falt kraftig mandag på grunn av frykten for koronaviruset og fordi oljeprisen stupte til 34 dollar fatet. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Børsen i Tokyo faller kraftig mandag på grunn av frykten for koronaviruset og fordi oljeprisen stuper til 34 dollar fatet.

Ved lunsjtider var Nikkei-indeksen ned 6,1 prosent til 19.473,07 poeng etter å ha falt hele formiddagen.

Fra starten av handelsdagen falt Nikkei-indeksen 3,41 prosent til 20.041,83 poeng, og nedgangen fortsatte hele formiddagen.

Oljeprisnedgang smurte børsfall

Nedgangen er drevet av frykten for de økonomiske konsekvensene av koronaviruset og ikke minst av det kraftige fallet i prisen på olje.

Oljeprisfallet på om lag 25 prosent kom etter bruddet i forhandlingene mellom Opec-landene og Russland. Prisen på nordsjøolje ligger like under 34 dollar fatet.

Opec-landene ønsker å redusere produksjonen av olje på grunn av dramatisk lavere etterspørsel som følge av koronaviruset som herjer i verden.

Svekket økonomi

Nedgangen på Tokyo-børsen kan også spores til Japans svekkede økonomi. Landets økonomi i siste kvartal i 2019 var svakere enn ventet.

Estimatet var på 6,3 prosent nedgang i den årlige veksten, men svekkelsen ble på 7,1 prosent, ifølge myndighetene.

Det var før utbruddet av koronaviruset ble globalt og rammet reiselivet, men etter at en momsøkning dempet kjøpelysten til japanske forbrukere.

Nedgang i resten av Asia

Børsene i andre deler av Asia falt også mandag.

Hang Seng-indeksen i Hongkong falt med 3,9 prosent til 25.134,02 poeng. Shanghai Composite Index sank med 1,6 prosent, og Shenzhen Composite Index tapte seg 1,7 prosent.

I Sydney falt børsen med 6,1 prosent, mens den i Seoul svekket seg med 4,4 prosent.