Volkswagens resultat faller

Bilkonsernet Volkswagens overskudd ble redusert i årets første kvartal. Les mer Lukk

Det tyske bilkonsernet Volkswagens resultat falt 7,5 prosent i første kvartal i år, sammenlignet med samme kvartal i fjor, til så vidt over 3 milliarder euro.

Driftsresultatet for konsernet som helhet falt også, fra 4,2 milliarder euro i fjorårets første kvartal til 3,9 milliarder euro i årets første kvartal.

Omsetningen steg 3,1 prosent til 60 milliarder euro.

Det reduserte resultatet henger sammen med at konsernledelsen har satt av ytterligere 1 milliard euro til eventuelle bøter i forbindelse med utslippsskandalen dieselgate.

Konsernets tolv bilmerker solgte til sammen 2,6 millioner kjøretøy i årets første kvartal, en nedgang på 6,7 prosent.

Både Audi og Porsches inntekter falt. Men driftsresultatet for Volkswagen-bilmerket steg 5 prosent til 921 millioner euro. Bedret kostnadskontroll og en mer lønnsom forretningsmodell kompenserer for lavere salgsvolum, ifølge kvartalsrapporten.

– VW er i gang med en god start på året, sier konsernets økonomisjef Frank Witter.

Volkswagens salgsmål for i år er et volum som overgår fjorårets nivå, og inntektsøkning på opptil 5 prosent.

Volkswagen står fortsatt overfor juridiske utfordringer knyttet til skandalen i 2015 der det kom fram at bilder var utstyrt med programvare for å jukse på dieselutslippstester. Dermed fremsto de til sammen nærmere 11 millioner bilene som mer miljøvennlige enn de var. Siden den gang har Volkswagen betalt over 27 milliarder euro til bøter, erstatninger og forlik.

Men flere saker venter. Blant annet står et kommende søksmål fra en gruppe investorer på trappene.