Svensk økokrim med razzia mot Swedbank

Swedbank mistenkes for å ha blitt brukt til hvitvasking. Foto: Naina Helén Jåma/TT / NTB scanpix Les mer Lukk

Svensk økokrim aksjonerer mot Swedbanks hovedkontor, varsler Ekobrottsmyndigheten (EBM) på Twitter. Banken anklages for å ha blitt brukt til hvitvasking.

– Vi kan bekrefte at det pågår en aksjon mot Swedbanks hovedkontor, opplyser EBMs pressetalsperson Niklas Ahlgren til Aftonbladet. Etaten tilsvarer Økokrim i Norge.

– Razziaen gjennomføres av tjenestemenn fra EBMs finansmarkedsavdeling på oppdrag av sjefanklager Thomas Langrot, med henvisningt til pågående etterforskning av Swedbank, opplyser svenske økokrim.

Swedbank-aksjen falt 7 prosent umiddelbart etter at razziaen ble kjent onsdag formiddag.

Tidligere i år avslørte kringkasteren SVTs «Uppdrag Granskning» mistanker om hvitvasking gjennom Swedbank. Saken omfatter mistenkelige pengeoverføringer verdt tilsvarende 40 milliarder svenske kroner.

Tidligere onsdag meldte kringkasteren SVT at Swedbank hadde unnlatt å varsle amerikanske myndigheter om kunder med forbindelser til advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Swedbank har ennå ikke kommentert razziaen, men skriver i en kommentar til SVTs ferskeste sak at banken «samarbeider fullt ut og kommuniserer tydelig, korrekt og med god hensikt med samtlige relevante myndigheter», men at banken av juridiske årsaker ikke kan kommentere kommunikasjonen den har hatt med myndighetene i delstaten New York i denne saken.

Bankens administrerende direktør Birgitte Bonnesen sier til SVT at banken ikke har interesse av å legge lokk på noe.

– Det høres svært rart ut at vi skal ha hatt noen intensjon om å mørklegge. Det er slett ikke en måte vi jobber på, sier hun.