Acta-gründer vil forsøke seg i Strasbourg

Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen vil gå til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg etter at Høyesterett avviste anken hans. Arkivfoto: Marie von Krogh (Rogalands Avis / NTB scanpix) Les mer Lukk

Fred A. Ingebrigtsen mener Høyesterett krenket rettssikkerheten hans ved å avvise anken i Acta-saken. Nå vil han prøve saken for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

«Som alle nok forstår er jeg svært skuffet over at Høyesterett, uten noen som helst begrunnelse, har avvist å behandle ankene over lagmannsrettens dom. Vi trodde hele tiden at Høyesterett ville behandle saken», skriver Ingebrigtsen i et innlegg på Facebook, ifølge Stavanger Aftenblad.

«Et av de viktigste prinsippene i en rettsstat, er at man ikke skal kunne dømmes uten at det fremgår klart av loven. Mine advokater, og den dissenterende dommeren, mener at dette ikke er tilfelle i vår sak, og vi vil derfor bringe saken inn for Den Europeiske Menneskerettighetsdomstol i Strasbourg», fortsetter han.

Tidligere i uken kom et enstemmig ankeutvalg frem til at saken ikke skal fremmes for Høyesterett.

Les også: Ingebrigtsen anker ni års dom i Acta-saken

I Gulating lagmannsrett ble Ingebrigtsen, som regnes som hovedmann i norgeshistoriens mest omfattende innsidesak, dømt til ni års fengsel, hvorav halvparten ble gjort betinget med en prøvetid på to år. I perioden 2004 frem til pågripelsen i juni 2008 handlet de tiltalte Acta-aksjer til en verdi av 3,2 milliarder kroner, ifølge tiltalen.

I Facebook-innlegget skriver Ingebrigtsen blant annet at han og advokatene hans mener dommen «skaper behov for prinsipiell grensedragning, blant annet på hva som skal til for at en aksje skifter eier».