Nordbymat og Maximat sier opp 96 ansatte

Selskapet Grensemat, som står bak matbutikkene Nordby Supermarket og Maximat, sier opp 96 ansatte. Les mer Lukk

Kraftig fall i grensehandelen får store konsekvenser for populære matbutikker ved grensa.

Reiserestriksjoner under coronakrisen har nesten ført til full stopp i grensehandelen på svensk side.

Nå har selskapet Grensemat, som står bak matbutikkene Nordby Supermarket og Maximat i Svinesund, sett seg nødt til å si opp 96 ansatte fra 1. oktober.

– Det er ekstremt trist for hver person som blir berørt, sier Göran Lundgren, driftsansvarlig for Grensemat, til Strømstads Tidning.

Nordby shoppingsenter er et av Skandinavias største kjøpesenter med nærmere 7 millioner besøkende årlig.

– Ingen rot i virkeligheten

Den svenske politikeren Magnus Jacobsson (KD) sier til NRK at han tror regjeringen bruker de strenge grenserestriksjonene for å styrke norsk økonomi.

– Ja, det er slik. Jeg tror ikke dette bare har handlet om sykdom. Det er et økonomiske aspekt, sier han.

Regjeringen avviser påstanden.

– Det har overhodet ingen rot i virkeligheten. Vi ønsker jo et mest mulig åpent Norden. Det er ingen som tjener på at grensene ikke er åpne, sier statssekretær (H) Anne Grethe Erlandsen i Helsedepartementet til NRK.

Les også:Pekefinger til Sverige-handlere

Økt salg i Norge

Nordmenn brukte bare 28 millioner kroner på grensehandel i andre kvartal i år, ifølge Statistisk sentralbyrå. I samme periode i fjor ble grensehandelen målt til 4,1 milliarder kroner. Andre kvartal omfatter månedene april, mai og juni.

Samtidig viser annen statistikk at endringer i nordmenns handlemønster under coronapandemien har gitt økt salg av dagligvarer og alkohol i Norge.

Hovedorganisasjonen Virke mener de stengte grensene har vært positivt for norske virksomheter.

− Vi ser klart økt omsetning særlig i butikkene som ligger tett på svenskegrensen. Samtidig viser tall fra analyseselskapet Nielsen at omsetningen av særlig sjokolade, brus/mineralvann, snus og sigaretter har økt betydelig etter at reiserestriksjonene ble innført, har direktør Harald Jachwitz Andersen tidligere uttalt.