Hamstrer plastposer for å slippe avgift

Hamstrer plastposer for å slippe avgift Les mer Lukk

Handelsnæringen her i landet hamstrer bæreposer før plastposeavgiften innføres 15. mars.

På årets statsbudsjett er den nye plastposeavgiften på 1 krone og 50 øre per pose beregnet å gi en milliard kroner i inntekter. Men staten får neppe inn mange avgiftskroner fra plastposer i 2015, skriver Sunnmørsposten.

Dagligvarebransjen fyller nemlig sine lagre med avgiftsfrie poser. Det dreier seg om mange titalls millioner poser. Norges største produsent av bæreposer i plast, Bacaplast på Fana utenfor Bergen, bekrefter hamstringen.

– Det er ikke tvil om at bransjen nå hamstrer før plastposeavgiften blir innført. Sparkjøp her i Bergens-området har alene kjøpt en million plastbæreposer hos oss den siste tiden, sier daglig leder Atle Flesland til Sunnmørsposten.

Les også: Taxfreeposer uten avgift

Hvordan innkreving av avgiften skal skje, er ikke avgjort, men Toll- og avgiftsdirektoratet er helt tydelig i sin anbefaling til departementet om at avgiften behandles som alle andre avgifter. Det betyr at avgiften ilegges i det øyeblikket varen føres inn i landet eller når den kjøpes fra en produsent.

Det betyr at alle poser som er kommet inn i landet innen avgiften innføres, er avgiftsfrie.

– Vil vil ta stilling til alle sider av denne saken når vi har gått gjennom høringsuttalelsene. Vårt mål er å få denne avgiften klar til 15. mars slik Stortinget har bedt om, sier statssekretær Jon Georg Dale i Finansdepartementet.