Russisk økonomi i stadig dypere krise

Verdensbanken nedjusterer sine forventninger til russisk økonomi. Foto: Sergej Ilnitskij / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Russlands økonomi vil i år krympe med nær 3 prosent, mener Verdensbanken. I Kreml gjøres det klart for budsjettkutt på alle poster unntatt til militæret.

Ifølge finansminister Anton Siluanovs bør alle postene i statsbudsjettet kuttes med 10 prosent, bortsett fra forsvarsbudsjettet.

– Staten kan ikke bruke like mange penger som da vi hadde økonomisk vekst og da oljeprisen var på 100 dollar fatet, sa Siluanov under en konferanse for politikere, økonomer og næringslivsledere i Moskva onsdag.

Les også:Merkel og Stoltenberg med utstrakt hånd til Putin

Mørke tider

Forslaget kommer samtidig som det ser mørkt ut for russisk økonomi i kjølvannet av at oljeprisen har falt til rundt 50 dollar og vestlige sanksjoner har fått investorene til å flykte fra landet.

Dette har igjen utløst høy inflasjon og et kraftig fall for rubelkursen.

Finansministeren går inn for at det offentlige forbruket økes med 5 prosent i 2015, ikke 11,7 prosent slik det tidligere er budsjettert med. Budsjettet var i utgangspunktet basert på en oljepris på 100 dollar fatet.

Økonomien krymper

Onsdag nedjusterte Verdensbanken forventningene til Russlands bruttonasjonalprodukt (BNP). I løpet av 2015 forventer den at russisk økonomi krymper med 2,9 prosent, ikke med 0,7 prosent slik den anslo i desember.

Russlands økonomiminister Aleksej Uljukajev er heller ikke optimistisk. Han mener at landets kredittverdighet står i fare for å bli nedjustert til «søppel».

– Verdensøkonomien blir aldri mer slik den var i 2000-2007, og situasjonen for Russland blir aldri den samme. Det vil bli langt mer komplisert. Det er allerede langt mer komplisert, sa Uljukajev under onsdagens konferanse.

Ner om kursendring

Ifølge den russiske statssekretæren Aleksej Vedev vil inflasjonen trolig komme opp i 15-17 prosent i løpet av et par måneder.

En av landets mektigste banksjefer, German Gref i Sberbank, ber om nytenking.

– Vi trenger en radikal endring i den økonomiske politikken, sier Gref, som er toppsjef i Russlands største bank.