Forventer flere kutt i boliglånsrenta

– BRUK DEN: Finansportalen.no er en tjeneste med priskalkulator som skal gjøre det enklere for forbrukerne å sammenligne priser på forsikring. – Bruk den. Det er en god del penger å spare, sier forbrukerombud Gry Nergård. Foto: Erlend Aas / Scanpix Les mer Lukk

Forbrukerne har fått med seg den siste rentenedsettelsen fra Danske Bank. Nå må de andre bankene raske på for å henge med i konkurransen, mener forbrukereksperter.

Etter en stille romjul var det høy aktivitet på Finansportalens nettsider fredag, opplyser daglig leder i Finansportalen Elisabeth Realfsen til NTB.

Allerede tidlig fredag ettermiddag hadde samme antall som på en normal fredag, vært innom og sammenlignet bankens lånerenter.

Les også: Første storbank kutter renta

Våkner

– Det tyder på at forbrukerne er i ferd med å kvikne til etter romjula, mener Realfsen.

Nyheten om at Danske Bank som den første av storbankene setter ned boliglånsrenta, har trolig også medvirket til at folk har våknet, tror hun.

– Nå må de andre bankene raske på, sier Realfsen, som tror dette kan utløse flere prisreduksjoner på boliglån. Hun har ventet på et kutt i boliglånsrentene siden Norges Bank kuttet styringsrenta i desember med 0,25 prosentpoeng.

Les også: Norske banker holder rentekortene til brystet

Prioriterte innskuddsrenta

– Før jul var det veldig lite som skjedde fra bankenes side når det gjelder lån. Derimot prioriterte de å redusere innskuddsrentene, poengterer Realfsen, som ikke er overrasket over at det har tatt drøyt tre uker før bankene følger opp kuttet i styringsrenta med å senke prisene på boliglån.

– Det er som forventet. Dette er en bransje som vet å tjene penger, sier hun.

Bytte – og spare

Finansportalen drives av Forbrukerrådet. Forbrukerombud Gry Nergård oppfordrer folk til å bruke den mer aktivt.

– Vi er opptatt av at folk virkelig ser hva prisene er til enhver tid. Det er en god del penger å spare på å bytte bank, sier Nergård til NTB.

DNB lå fredag på 102. plass på Finansportalens liste for annuitetslån på 1 million kroner med 20 års løpetid.

Nordea befant seg på 27. plass, mens Danske Bank lå på 160. plass før bankens nye rentejustering var lagt inn.