Væskeforbudet på fly står for fall

De nåværende restriksjonene om flytende væske i håndbagasjen vil opphøre, skriver EU-kommisjonen for transport i en pressemelding torsdag. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Med innføringen av ny skannerteknologi, har EU satt en sluttdato for forbudet mot å ha med seg væske inn i flykabinen.

Torsdag kom meldingen om at nye skannere som skiller mellom farlige kjemikalier og harmløse væsker som mineralvann, parfyme og kosmetikk skal installeres på alle flyplasser i EU i løpet av de neste tre årene, melder TV 2.

Dermed blir det slutt på dagens forbud, som har skapt mye irritasjon og krever ekstra tid i sikkerhetskontrollen.

– Senest 29. april 2013 vil alle flasker med væske være tillatt i håndbagasjen og bli skannet på flyplassen. De nåværende restriksjonene om flytende væske i håndbagasjen vil opphøre, skriver EU-kommisjonen for transport i en pressemelding torsdag.

Etter at britisk politi avslørte planer om å sprenge et fly med flytende eksplosiver, ble det innført strenge grenser for hvor mye væske passasjerene kunne ha i håndbagasjen.

Ingen flasker kan være over 100 milliliter og alt som inneholder væske må pakkes i en pose på maks 1 liter som skannes separat og legges fram så den lett kan inspiseres.

Men om tre år kan det altså bli slutt på at toalettsaker, drikkevarer og andre væsker havner i en søppelkasse ved sikkerhetskontrollen hvis du skulle være så uheldig å ha pakket det på feil sted. (©NTB)