Dette landet gir mest til EU

EU: Det er Tyskland som bidrar med flest euro i felleskassa, mens Hellas og Polen får mest tilbake. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pTyskland troner på toppen av listen over de største bidragsyterne til EUs budsjetter. Hellas og Polen får mest tilbake.</p

EU-kommisjonen la tirsdag fram en oversikt over pengestrømmene til og fra EU-kassa. Som tidligere år var det i 2008 de tyske skattebetalerne som bidro mest til fellesskapet, med en netto innbetaling på 8,8 milliarder euro, om lag 76 milliarder kroner. Dette var en økning på 1,4 milliarder euro fra året før.

Hellas mottok på sin side 6,6 milliarder euro i netto tilførsel fra EU-fellesskapet, mens Polen fikk nest mest med 4,4 milliarder euro.

Alle medlemslandene betaler betydelige summer for å være med i EU, mens pengestrømmen tilbake til medlemslandene blant annet er basert på kriterier om sosial utjevning.

Fra vest til øst

I grove trekk er det de nye medlemslandene fra den tidligere kommunistiske østblokken som mottar nettooverføringer fra fellesskapet, i tillegg til Hellas, Portugal og Spania.

I fjorårets EU-budsjett på 116, 5 milliarder euro, ble om lag 40 prosent brukt på jobbsatsing, investeringer i infrastruktur og bedring av konkurransevilkår i EUs næringsliv, blant annet som følge av finanskrisen. Nesten like mye, 37 prosent, ble brukt på overføringer til landbruket.

Den enorme landbrukspotten er gammelt stridstema i EU-systemet, og vil havne øverst på dagsorden når EU-landene neste år skal gjennomgå budsjettene.

Landbrukskrangel

Land som Storbritannia og Sverige, som får småpenger i landbruksoverføring, er klar for å stramme inn budsjettene, mens Frankrike, hvis landbruk nyter svært godt av EU-penger, vil slåss imot.

EU er allerede i godt i gang med en såkalt «helsesjekk» av landbruket, men de siste ukenes massive aksjoner fra melkebønder som raser over lave priser illustrerer at spørsmålet er ett av de klart mest følsomme i EU-samarbeidet.

I Storbritannia er landets nettobidrag til EU et stadig tilbakevendende anklagepunkt blant EU-skeptikerne. I 1984 fikk Margaret Thatcher trumfet igjennom en britisk «EU-rabatt» i pengeoverføringene, med grunnlaget i britenes forholdsvis lille deltakelse landbruksoverføringene.

Tidligere statsminister Tony Blair kom i hardt vær da han gikk inn på en nedjustering av rabatten i forbindelse med planene om kutt i EUs landbruksstøtte, samtidig som britenes nettobidrag var på vei oppover.

Men den utviklingen stoppet brått opp i fjor. Stimulanser fra Brussel på grunn av finanskrisen førte nemlig til at Storbritannias nettobidrag falt fra 4,2 milliarder euro i 2007 til 0,8 milliarder euro året etter, konstaterer det tyske nyhetsbyrået DPA. (©NTB)