Derfor kan sukkerfri tyggegummi gi deg luft i magen
Sorbitol brukes blant annet i flere former for tyggegummi. Les mer Lukk
Sorbitol er et sukkeralkohol som benyttes som søtningsmiddel i blant annet sukkerfritt godteri og tyggegummi. Stoffet er også å finne i flere sorter frukter og bær, men i mindre mengder.
Større inntak av stoffet kan føre til blant annet oppblåsthet og diaré, men enkelte kan også oppleve plager etter å fått i seg selv små mengder av stoffet.
Disse regnes som intolerante.
Det skriver amerikanske Newsweek som henviser til en rapport i forskninsjournalen Cell.
Slipper unna i magesekken
Vanligvis blir sorbitol brutt ned i magesekken under fordøyelsen, og da er det bare store doser som skaper problemer knyttet til oppblåsthet.
Hvis stoffet ikke brytes ned i magesekken, fraktes det videre til tynntarmen og deretter tykktarmen, hvor andre bakterier bryter det ned ved hjelp av fermentering.
Da kan det dannes gass, og man kan til og med få diaré.
Se video: Her går det skrekkelig galt (sterke inntrykk!)¨
Your browser doesn't support HTML5 video.
Intoleranse
Det er mikroorganismen av typen clostridia som er «ansvarlig» for nedbrytingen av sorbitol i magesekken. Mangel clostridia kan føre til intoleranse, tyder forskning på.
– Forskningen vår tyder på at mikrobiell nedbrytning av sorbitol normalt beskytter mot intoleranse av det. En svekkelse av den mikrobielle evnen til å bryte ned sorbitol fører imidlertid til sorbitolintoleranse, heter det i en uttalelse fra forskerne.
I forskningsrapporten Newsweek omtaler går det frem at antibiotika og mye fet mat kan redusere mengden clostridia i forsøksmus.