Tysk anerkjennelse av hungersnøden i Ukraina som folkemord

Den tyske Forbundsdagen har vedtatt at hungersnøden i Ukraina på 30-tallet var folkemord. Foto: Kay Nietfeld / dpa via AP / NTB Les mer Lukk

Tysklands nasjonalforsamling har vedtatt en resolusjon som kaller hungersnøden i Ukraina under Stalin på 30-årene, for folkemord.

Resolusjonsforslaget ble lagt fram i Forbundsdagen av de tre partiene i statsminister Olaf Scholz' regjeringskoalisjon – Sosialdemokratene SPD, De Grønne og FDP, samt kristeligdemokratene CDU/CSU.

Samtlige partier fordømte hungersnøden som Stalin anklages for å ha vært ansvarlig for, men to partier – ytre høyre-partiet AfD og venstrepartiet Die Linke, avsto fra å stemme for resolusjonen som ble vedtatt ved håndsopprekning.

I resolusjonen slås det fast at hungersnøden ikke var resultat av feilslåtte avlinger, men at den politiske ledelsen under Stalin var ansvarlig. Minst 3 millioner mennesker døde under hungersnøden, og noen mener dødstallet var langt høyere.

Historikerne er delt i spørsmålet om hungersnøden var folkemord. Hovedpoenget er om Stalin hadde som mål å drepe alle ukrainere for å slå ned en uavhengighetsbevegelse mot Sovjetunionen, eller om hungeren var resultat av en feilslått politikk kombinert med ugunstige naturforhold.

Uansett ligger hungersnøden, som ukrainerne kaller holodomor, bak en rotfestet bitterhet mot Russland i Ukraina. 17 andre land i verden har anerkjent hungerkatastrofen som folkemord.

I debatten ble det understreket at parlamentarikerne ved å fremme forslaget ikke var ute etter å nedtone tysk historie, inkludert nazistenes krigsforbrytelser i Sovjetunionen.

– Tvert imot har Tyskland på grunn av sin fortid et særlig ansvar for å markere forbrytelser mot menneskerettighetene og ta dem opp, sa Gabriela Heinrich fra SPD.