Biden besøkte orkanrammede Florida

USAs president Joe Biden snakker etter å ha besøkt områder i Fort Myers i Florida som ble hardt rammet av orkanen Ian. Med på besøket var Floridas guvernør, republikaneren Ron DeSantis. DeSantis, som kan skimtes som nummer tre fra høyre bak Biden, kan ende opp med å bli Bidens motstander i presidentvalget i 2024. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Les mer Lukk

USAs president Joe Biden gjennomførte onsdag et politisk ladet besøk i Florida for å se på de enorme ødeleggelsene som orkanen Ian har etterlatt seg.

Guvernøren i Florida, Ron DeSantis, er en av Bidens argeste motstandere. DeSantis regnes som en de heteste kandidatene til Republikanernes kandidatur i 2024, også om ekspresident Donald Trump stiller.

Hvis Biden stiller til gjenvalg, slik han sier han vil, kan det bli et oppgjør mellom de to.

I forbindelse med orkanen har imidlertid DeSantis og Biden lagt den politiske uenigheten til side. De har hatt flere telefonsamtaler, og DeSantis har anerkjent at Biden-administrasjonen var raskt ute med hjelp.

Roste hverandre

Da Biden og førstedame Jill Biden ankom Fort Myers, der boliger og forretninger lå ruinert blant vrakrester og gjørme, strakk DeSantis ut hånden for et håndtrykk.

DeSantis ønsket Biden formelt til Florida, og roste samarbeidet mellom folk på bakken og administrasjonen i Washington.

– Herr president, velkommen til Florida. Vi setter pris på samarbeidet, sa DeSantis.

Biden svarte at DeSantis har gjort en «god jobb» da han ble spurt av journalister om å vurdere guvernørens håndtering av katastrofen.

– Vi har svært forskjellige politiske filosofier, men vi har jobbet som hånd i hanske, sa presidenten.

Katastrofale skader

Orkanen Ian førte til enorme skader. Blant tingene Biden fikk se onsdag, var trær som var veltet av vinden, deler av motorveier som fortsatt står under vann, og en bygning som hadde veltet.

Minst 98 bekreftede dødsfall knyttes til orkanen, 89 av dem i Florida.

Orkanen, som var i kategori 4, jevnet hele nabolag med jorden på delstatens vestkyst. 2,6 millioner mennesker mistet strømmen. Mange venter fortsatt på å få strømmen tilbake, og mange sliter fortsatt med å få tak i mat og drikkevann.

– I dag har vi én jobb, og bare den ene jobben: Å sikre at folket i Florida får alt de trenger for å virkelig, fullstendig komme seg på fote igjen, sa Biden.

– Det kommer til å ta voldsomt lang tid, forhåpentligvis uten hindringer på veien. Senere, etter at TV-kameraene har reist videre, kommer vi fortsatt til å være her med dere, la han til, mens DeSantis sto bak ham.

Biden besøkte tidligere i uken Puerto Rico, som nylig ble rammet av en annen orkan.