Boeing planlegger bemannet romferd neste år

Boeings Starliner på toppen av en bærerakett før oppskyting fra Florida i mai. Den ferden var ubemannet, men i februar planlegger selskapet og Nasa å sende to astronauter på en prøve tur til Den internasjonale romstasjonen. Arkivfoto: Joel Kowsky / Nasa / AP / NTB Les mer Lukk

Amerikanske Boeing planlegger den første bemannede ferden med romkapselen Starliner til Den internasjonale romstasjonen i februar neste år.

Nasa kunngjorde planene tirsdag. De ser på Starliner som et alternativ når de skal sende astronauter til romstasjonen ISS. Siden 2020 har Nasa brukt romkapslene til SpaceX, men ønsker å ha flere muligheter.

Boeings romprogram har støtt på flere problemer underveis, inkludert en oppskyting i 2019, der de ikke nådde fram til ISS. I mai klarte de endelig å sende kapselen til ISS – uten noen om bord.

Til vinteren skal to personer – astronautene Barry Wilmore Sunita Williams – være med, og kapslene skal være koblet til romstasjonen i åtte dager. Deretter er håpet at Nasa vil sette sitt godkjentstempel på Starliner, så den kan brukes til vanlige oppdrag. Trolig er det snakk om en oppskyting i året.