Analytiker: Putin kan foreslå våpenhvile etter harde kamper på østfronten

Analytiker mener Putin kan foreslå en våpenhvile. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

De siste dagene har russiske styrket vunnet kontroll over hele Luhansk fylke i det østlige Ukraina. Etter hvert kan Putin tilby Ukraina en våpenhvile, mener analytiker.

Putin vil nå trolig rette fokuset mot å erobre resten av Donetsk fylke, etter at russiske styrker i helgen tok kontroll over fylket Luhansk. Videre kan han tilby Ukraina en våpenhvile. Det mener den forsvarspolitiske analytikeren Victor Abramowicz i et intervju med CNBC.

Abramowicz er leder i Ostoya Consulting, et selskap som bistår firmaer i forsvarsindustrien.

På mandag gratulerte Putin de russiske styrkene som hadde kjempet i Luhansk for å ha «frigjort» fylket. Det skriver Euronews.

Uttalelsene kom under et TV-sendt intervju mellom Putin og Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu, hvor Putin også skal ha sagt at soldatene som kjempet i Luhansk fortjener å hvile, mens resten av hæren skal fortsette å kjempe.

– Krigen har ikke gått slik Moskva ønsket at den skulle, men det virker som de nesten helt sikkert kommer til å nå de mer begrensede målene i Donbas, sier Abramovicz.

Ikke et lett valg

Dersom Putin, etter en eventuell seier i Donetsk, skulle tilby Ukraina en våpenhvile, mener Abramovicz at Zelenskyj stå overfor et komplisert dilemma; Burde han takke ja eller nei?

– Det er ingen bestemt grunn til å tro at en godkjennelse av en russisk våpenhvile ville ledet til varig fred, sier analytikeren.

– Bortsett fra å gi russerne en mulighet til å forsterke styrkene og posisjonene sine, legger Abramovicz til.

På en annen side kan det å takke nei til en våpenhvile ha innvirkning på støtten Ukraina får fra Vesten:

– Da vil han (Zelenskyj, journ.anm.) både fortsette å være på mottakersiden av russernes krigføring, og med tiden øke risikoen for å potensielt miste noe av den vestlige støtten han er avhengig av, sier Abramovicz til CNBC.

Videre støtte fra Vesten

Valget om hvorvidt Ukraina skal godta en eventuell våpenhvile kan bli tvunget på landet av Vesten, mener Abramovicz.

– Jeg tror Zelenskyj nesten helt sikkert vil fortsette å be om vestlig militærhjelp, som har blitt lovet i store mengder, men det trengs absolutt mer.

– Et interessant forslag som har kommet frem er å bruke opp til 500 milliarder dollar i beslaglagte midler fra oligarker og å bruke det til å hjelpe med å restrukturere Ukraina, forteller Abramovicz.

Han mener også at mellomvalget i USA i november vil ha innvirkning på hvor mye landet vil fortsette å gi. USA har til nå vært den desidert største bidragsyteren av militærhjelp til Ukraina.