Russisk viseutenriksminister ser ikke poeng med videre samtaler

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov før et møte med sin amerikanske kollega Wendy Sherman i Genève på mandag. Les mer Lukk

Russland ser ingen grunn til å holde nye samtaler om sikkerhetssituasjonen med vesten i de kommende dagene, sier viseutenriksminister Sergej Rjabkov.

Uttalelsen kommer i et intervju med den internasjonale russiskspråklige TV-kanalen RTVI.

– Jeg ser ingen grunn til å sette oss ned i de kommende dagene og starte de samme diskusjonene på nytt, sier Rjabkov.

Han anklaget vestlige diplomater for manglende fleksibilitet i samtaler om seriøse temaer.

USA og Nato har begge holdt samtaler med Russland i et forsøk på å dempe spenningen rundt Ukraina. Titusenvis av russiske soldater har samlet seg ved landets grense. Det kom imidlertid ingen gjennombrudd i samtalene i henholdsvis Genève og Brussel. Torsdag er Ukraina hovedtema i et møte i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Wien, men det ventes ikke stor framgang her.

Russland foreslo i desember at USA og Nato skulle begrense sin tilstedeværelse i det tidligere Sovjetunionen og Øst-Europa, og at ikke Ukraina eller Georgia skulle få bli medlemmer i Nato.

– Vi foreslår at vi skal gå gjennom forslagene artikkel for artikkel, slik at vi kan gjøre oss klare for å lage juridisk bindende avtaler, sier Rjabkov.

Han mener det ikke er mulig fordi USA og Nato ikke vil forhandle om flere av nøkkelkravene til Russland. Rjabkov mener det er vanskelig å stole på Nato-landene.