Flere smittede og døde i Iran enn noensinne

Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei fikk i juni et stikk av den iransk-utviklede Coviran Barekat-vaksinen mot coronaviruset. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

Iran som er inne i sin mest alvorlige smittebølge hittil, meldte søndag om flere smittede og døde på én dag enn noensinne hittil i pandemien.

39.600 nye smittetilfeller ble registret, og 542 mennesker døde av viruset. Det er skyhøyt over smittebølgen i november i fjor, og er et signal på at den pågående smittebølgen kan bli enda mye verre.

Til sammen er det nå registrert over 4,1 millioner smittede og 94.000 døde, noe som gjør Iran til det verste rammede landet i Midtøsten.

Det er den mer smittsomme deltavarianten som driver fram den nye smittebølgen, som nå overbelaster landets sykehus fullstendig. Søndag ble det meldt om ytterligere 6.462 kritisk syke pasienter.

Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei vurderer nå en total nedstengning av landet, noe myndighetene hittil har vegret seg for på grunn av skaden det ville gjøre mot en økonomi som allerede er hardt rammet av USAs sanksjoner.

Det hjelper ikke på situasjonen at vaksineringen går tregt. Bare 3,3 prosent av befolkningen på 80 millioner er fullvaksinert.