Tusener av mennesker flykter fra branner som raser nord for Aten

Denne brannen sprer seg ukontrollert ved landsbyen Ippokratios Politia rundt 35 kilometer nord for hovedstaden. Les mer Lukk

Flere tusen mennesker har flyktet i sikkerhet fra branner som for fjerde dag på rad raser nord for Aten. Store mannskaper jobber døgnet rundt for å få kontroll.

På øya Evvia, den nest største i Hellas, ble kystvakten, patruljebåter og privatbåter satt inn i en dramatisk evakuering av 630 mennesker fra strendene sent torsdag, både fastboende og turister.

Den greske regjeringen advarer landets innbyggere og sier at de må være forberedt på utfordrende dager framover.

– Vi står overfor et dusin branner som sprer seg uten kontroll. Tre av dem – rundt Aten, på Peloponnes og på Evvia – er enorme i styrke og omfang, sa statsminister Kyriakos Mitsotakis i en tale til nasjonen torsdag kveld.

Han sa at de sterke, vestlige vindene ville fortsette fredag, og at den eksepsjonelle situasjonen som er skapt gjennom tørke, hete og vind, har gjort Hellas til en kruttønne.

Ikke værskifte

Flammene og de tørre vindkulene ser ikke ut til å avta, og temperaturene ligger fortsatt over 40 grader. Det er ikke værskifte i vente med det første.

En av de mest alvorlige brannene feiet gjennom de tørre trærne bare 20 kilometer nord for hovedstaden torsdag. Flere bolighus brant ned til grunnen.

Hovedveien nordover, som forbinder Aten med resten av landet, ble i en periode stengt da redningsmannskapene ville bruke den som en brannsperre. Men flere steder blåste gnister og brennende kongler tvers over veien og satte skogen på den andre siden i brann.

Flere hundre brannmannskaper arbeider med å hogge branngater for å begrense spredningen.

Rammer mange steder

I det sørlige Hellas ble 60 landsbyer og tettsteder evakuert natt til fredag og i morgentimene da det meldt om kraftige vinder over hele landet.

Brannmannskaper, slukningsfly, helikoptre og brannbiler er kommet fra Frankrike, Romania, Sverige og Sveits. EU trapper opp hjelpen, og mer utstyr er ventet gjennom helgen. Fly og mannskaper fra Kypros har i flere dager vært i sving på fastlandet.

Sentrale brannmyndigheter sier at over 1000 mannskaper, med støtte fra forsvaret og frivillige, kjemper mot fem store og flere mindre brannområder. Nesten 20 fly og helikoptre går i skytteltrafikk.