Familien til fengslede Sofia Sapega: – Vi vet ingenting, og det er skremmende

Foreldrene til fengslede Sofia Sapega er svært bekymret for datteren. 23-åringens forsvarer har fått munnkurv, og all informasjonen de får er brevene datteren skriver fra fengselet. Les mer Lukk

I et brev til familien gir 23 år gamle Sofia uttrykk for frustrasjon og tristhet over alt hun går glipp av mens hun sitter i fengsel, likevel nekter hun å gi seg. Familien lever i frykt for datteren.

Sofia Sapega (23) befant seg på Ryanair-flyet med kjæresten, den hviterussiske regimekritikeren Roman Protasevitsj, da passasjerflyet ble beordret ned. Kort tid etter landing ble begge arrestert, og siden har de sittet i fengsel i Hviterussland.

«Alt har en slutt, også dette»

Nylig skrev Sapega et brev til familien sin hvor hun ga uttrykk for frustrasjon over situasjonen hun står i. Familien har valgt å dele brevet med BBC.

«Alt har en slutt, også denne elendigheten. I dag skulle jeg ha forsvart masteroppgaven min, og Roma (Roman) og jeg skulle ha feiret med champagne», skriver 23-åringen i brevet fra innsiden av fengslet. I stedet drakk hun te og spiste en kjeks alene på cellen sin.

«Jeg skulle helst ha sett at jeg slapp å skrive om dette til dere, men jeg har ingen andre å snakke med. Jeg er lei meg for det.», skriver Sofia til familien.

(Saken fortsetter under bildet)

Sofia befant seg om bord i flyet med kjæresten Roman da de plutselig ble beordret ned på bakken. Kort tid etter landing ble de pågrepet. Les mer Lukk

– Det er skremmende

Hviterussiske myndigheter offentliggjorde nylig en video av Sapega hvor hun angivelig innrømmer å ha jobbet for telegrambyrået «Black Book of Belarus». Byrået, som har delt informasjon om flere statsansatte og landets etterretningstjeneste, er flagget som en ekstremist-kanal i Hviterussland.

Sofias familie er bekymret over datterens situasjon og vet til dags dato ikke hvorfor datteren er fengslet. Ifølge BBC kan ikke 23-åringens advokat informere familien om hvorvidt hun offisielt er tiltalt for noe eller ikke.

– Vi vet absolutt ingenting, og det er skremmende. Bortsett fra disse brevene så lever vi i total uvisshet om hva som faktisk skjer med henne. All informasjon har stanset, og følelsen vi sitter igjen med er forferdelig, sier Sofias mor Anna Dudich til BBC.

Rystet verden

Sapegas kjæreste Roman Protasevitsj er en kjent kritiker av den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko, og har i de siste månedene toppet listen over Hviterusslands mest ettersøkte.

23. mai ble et Ryanair-fly med Protasevitsj og Sapega om bord beordret ned etter det som først ble omtalt som en bombetrussel. Flyet var på vei fra Aten til Litauens hovedstad Vilnius da besetningen om bord fikk beskjed fra hviterussiske myndigheter om en mulig sikkerhetstrussel om bord, og det ble omdirigert til å lande på en flyplass nær Minsk, sier Ryanair i en uttalelse. Da flyet landet ble kjæresteparet arrestert.

Senere ble det kjent at det var Hviterusslands president som beordret flyet ned. FN og flere europeiske regjeringssjefer har krevd at Protasevitsj og Sapega løslates umiddelbart, men det har enn så lenge ikke skjedd.