USAs sentralbank holder fast ved nullrente

I uttalelsen virker sentralbanken mer optimistisk til utsiktene og mindre bekymret for risikoene enn tidligere. Her er sentralbaksjef Jerome Powell. Arkivfoto: Susan Walsh / AP / NTB Les mer Lukk

USAs sentralbank fortsetter den nåværende kursen med nullrente, et tegn på at økonomene ønsker flere beviser for en styrket økonomi før de vurderer en endring.

Både økonomien og arbeidsmarkedet er i bedring, påpeker sentralbanken etter aprilmøtet. Men som ventet forblir styringsrenten uendret.

– Sektorene som er mer negativt rammet av pandemien, er fortsatt svake, men har vist bedring. Inflasjonen har økt, noe som i stor grad gjenspeiler forbigående faktorer, het det i en uttalelse fra sentralbanken onsdag.

Rentenivået har vært rundt null siden pandemien slo inn i fjor – og sentralbanken vil fortsette å bidra til fortsatt lave lånerenter og oppmuntre folk til både å ta opp lån og bruke penger.

Imidlertid øker inflasjonen i USA som følge av midlertidig prisøkning idet økonomien er på vei opp igjen etter pandemien, og flaskehalser i forsyningsledd gjør utsiktene for tiden som kommer, vanskeligere å anslå, uttaler sentralbanksjef Jerome Powell.

– En episode med et engangstilfelle av prisøkninger idet økonomien gjenåpnes, er ikke det samme, og det er ikke sannsynlig at det vil føre til vedvarende høyere inflasjon på år-til-år-basis, sier Powell.

Han legger til at prisøkningen ikke gir grunnlag for å endre pengepolitikken, ettersom det dreier seg om en midlertidig prisøkning som sentralbanken venter vil løses av seg selv.

Wall Street reagerte med nedgang etter sentralbankens kunngjøring. Dow Jones falt 0,5 prosent onsdag. Den bredere sammensatte S&P 500 gikk ned 0,1 prosent, mens teknologitunge Nasdaq gikk ned 0,3 prosent.